Η ημερίδα της 27 Απριλίου 2007

 Έγινε όμως επίσης φανερό, ιδίως για την περίπτωση του έλους, ότι η ανάπτυξη όλων αυτών των δυνατοτήτων προϋποθέτει την ταχεία προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα και να αποτραπούν κίνδυνοι τόσο στο νομικό όσο και στο πραγματικό επίπεδο.
   Η επαναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση της 2-5-07) του θέματος της κήρυξης της όλης περιοχής, στο πλαίσιο τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  ως «περιοχής ειδικής προστασίας» του αρ. 4, παρ. 4 του ν. 2508/97, η οποία προαναγγέλθηκε εμμέσως στην ημερίδα από τον δήμαρχο κ. Α. Φούρα, είναι αναγκαία κίνηση διότι, χωρίς χρονοτριβή, μπορεί να οδηγήσει σε ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής σύμφωνα με τα βασικά της χαρακτηριστικά: παραθαλάσσια περιοχή, φυσικός υγρότοπος σημαντικός για τα μεταναστευτικά πουλιά, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ντε φάκτο πάρκο λαϊκού αθλητισμού και περιπάτου. Όλα αυτά συγκροτούν ένα υψηλής στάθμης, στρατηγικού χαρακτήρα, τολμάμε να πούμε, δημόσιο συμφέρον που είναι αδιανόητο να αγνοηθεί.
   Η πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων για επιδίωξη ένταξης σε καθεστώς προστασίας του ν. 1650/86 ή της οδηγίας 92/43 για τα πουλιά, με βάση την  οποία είχε πριν ένα χρόνο ανασταλεί η προαναφερθείσα κήρυξη, μπορεί να εξεταστεί ανεξάρτητα, όμως ορθό είναι να προχωρήσει και η διαδικασία για κήρυξη της περιοχής σε ΠΕΠ.
   Ήδη ο Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε γραπτή πρόταση προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κήρυξης (από το ΥΠΕΧΩΔΕ) της περιοχής ως «προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού» κατηγορία που προβλέπεται στον νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Γ. Αθανασόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του κ. Τσούκαλη και το θέμα θα συζητηθεί  τη Δευτέρα 14-5-07.
   Επιπλέον, σθεναρά πρέπει να επιδιωχθεί από το Δήμο Πατρέων η οριστική, κατά κυριότητα παραχώρηση του χώρου από την Ε.Τ.Α. (διάδοχο του ΕΟΤ) στο Δήμο.
   Από την άλλη πλευρά, στην ημερίδα καταδείχθηκε η ανάγκη επίσπευσης και των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μελέτης και φυσικά εφαρμογής της, με βάση τα κονδύλια που έχουν προς τούτο εγγραφεί στα πλαίσια της διοργάνωσης της «πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης».
   Όσον αφορά τον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού, ο οποίος, αν εξαιρέσουμε τη σοβαρή υπόθεση της διεκδίκησης δασικών εκτάσεων από ιδιώτες στον Οβρυόκαμπο,  δεν έχει νομικά προβλήματα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ο πλούτος των διαφορετικών οικοτόπων και τοπίων του, τα αξιόλογα στοιχεία αρχαιολογικού και λαϊκού πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει, τα προβλήματα υπερβόσκησης, κατολισθήσεων, διεκδικήσεων δασικών περιοχών, αλλά και οι αντοχές της χλωρίδας και πανίδας του. Παρουσιάστηκαν ακόμη οι δυνατότητες αξιοποίησης του βουνού για αναψυχή, οικοτουρισμό και ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, στόχους στους οποίους αποβλέπει το τμήμα του φετινού τεχνικού προγράμματος του Δήμου Πατρέων που αφορά δράσεις για το βουνό. Ιδιαίτερη σημασία έχει η υλοποίηση του μέτρου που προβλέπει έργα αναδασώσεων και υποστήριξης της φυσικής αναγέννησης.
   Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει η ανάγκη να  προχωρήσουμε και τις δυο αυτές πολύτιμες περιοχές χωρίς άλλες καθυστερήσεις όσον αφορά τόσο τη νομική κατοχύρωση του προστατευτέου χαρακτήρα τους όσο και την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μελετών και προγραμμάτων αναβάθμισης των φυσικών τους αξιών και της απόλαυσή τους από το κοινό.