Ολοκληρώθηκε έξοχα το FOODPRINT.eu

Porugal1

Με εξαήμερη επίσκεψη στην Πορτογαλία και την Βόρεια Ισπανία έκλεισε τον κύκλο του το διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης FOODPRINT.eu που είχε αναλάβει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας. Το πρόγραμμα όπως το χαρακτήρισε ο Ισπανός συντονιστής Benito Otero αλλά και κατά παραδοχή όλων, υπήρξε μια μεγάλη κοινή επιτυχία εννιά οργανώσεων περιβάλλοντος, τουρισμού, πολιτισμού, αγροτικών ενδιαφερόντων από εννιά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Αντικείμενο και στόχος του ήταν η ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού που σχετίζονται με την διατροφή και τελικά η προσέγγιση και αλληλοκατανόηση ενεργών μελών των οργανώσεων από χώρες τόσο διαφορετικές και μακρινές όσο η Φινλανδία και η Πορτογαλία ή η Τουρκία και η Εσθονία. Μέσα από την ανταλλαγή συνταγών, τραγουδιών, λεξιλογίου, παραδοσιακών ιστοριών προέκυψε μια εμπειρία πλούσια όχι μόνο σε πληροφορίες αλλά και σε συναισθήματα και ανθρώπινες φιλίες, αποδεικνύοντας ότι η ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά μεγάλη προωθητική δύναμη για την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, τόσο αναγκαία για να διατηρηθούν και επεκταθούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης στον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες.

Porugal2Περισσότερα και πιο αναλυτικά για την τελευταία και εξαιρετική συνάντηση της ομάδας του FOODPRONT.eu στο επόμενο φύλλο της εν αιθρία. Επίσης στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.foodprint.eu/.

Στις φωτογραφίες μας η ομάδα του FOODPRONT.eu μπροστά σε αιολικό αλευρόμυλο στην Penacova και φτιάχνοντας ψωμί με τα χέρια σε μοναστηριακό φούρνο με ξύλα ηλικίας 600 ετών στο Lorvao της Πορτογαλίας.

Γ. Κανέλλης