ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

spiti

Στην παλαιά Πεντέλη κατασκευάστηκε το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι (passive house) στην Ελλάδα, από την εταιρεία Project15. Η κατασκευή έγινε από ομάδα πολιτικών μηχανικών στα πλαίσια διάδοσης και στην Ελλάδα της αντίληψης ότι τα κτίρια του αύριο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nearly zero energy building). Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει μια βάση ενημέρωσης για τα παθητικά σπίτια προσβάσιμη από μηχανικούς, κατασκευαστές, παραγωγούς υλικών αλλά και τελικούς χρήστες.

Για να επιτευχθεί αυτό το πολύ χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο (με εξοικονόμηση ενέργειας γύρω στο 90%), απαιτούνται  συστήματα  παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης ή απώλειας ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλά συστήματα θερμομόνωσης, ενδοδαπέδια θέρμανση σε συνδυασμό με αντλία εδάφους- νερού, κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών στον σχεδιασμό και την κατασκευή του σπιτιού κ.α.

Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη (σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2), υπάρχει και οικονομικό όφελος αφού το μεγαλύτερο αρχικό κόστος κατασκευής ( κατά 14% σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι θα έχει αποσβεστεί μέσα σε 10 περίπου χρόνια με βάση τις σημερινές τιμές ενέργειας και καυσίμων.

Αυτός είναι ο λόγος που το παθητικό σπίτι καταγράφει ήδη 32000 μονάδες κατοικίας στην Ευρώπη σήμερα και προβλέπεται να είναι υποχρεωτικό από το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ν.Κορέα και Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται κτίρια εντελώς μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (net zero energy building).

Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο η 16η Διεθνής Ημερίδα για το παθητικό σπίτι, όπου εκτός από ομιλίες, οι διοργανωτές προσφέρουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων για τις βασικές αρχές του παθητικού σπιτιού, φόρουμ με εφαρμογές για τεχνίτες και επισκέψεις σε παθητικά κτήρια.

Παράλληλα 100 εκθέτες θα  παρουσιάζουν στους επισκέπτες προϊόντα και λύσεις για το πώς χτίζεται ένα παθητικό σπίτι.