ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΕΤΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

kareta

Η κατασκευή 50 πολυτελών κατοικιών στον αιγιαλό μεταξύ των περιοχών Αγιαννάκη και Ελαίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, θέτει σε άμεσο κίνδυνο  το σημαντικό βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα- Καρέττα στην περιοχή. 

Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι  προστασίας της χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και MEDASSET,από τον Απρίλιο του 2011 η εταιρεία ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. άρχισε την κατασκευή πέντε κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος των αμμόλοφων και της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA. Επίσης κόπηκαν αρκετά δέντρα από το παράκτιο δάσος της Ελαίας. Σημειώνεται ότι για κάθε έργο μέσα σε περιοχή NATURA απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.

 Μετά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών, το έργο σταμάτησε προσωρινά για να συνεχιστεί στις αρχές Απριλίου, όταν ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες για τη διάνοιξη του πέμπτου δρόμου με αποτέλεσμα εκτός των άλλων το μπάζωμα και ενός μικρού υγροβιότοπου πίσω από τις πρώτες θίνες.

Η καταστροφή αυτή γίνεται  με την ανοχή και τη συγκατάθεση του Δήμου Τριφυλίας, αφού για να συνεχιστεί η δόμηση των παραθεριστικών κατοικιών  κατά μήκος της παραλίας, οι συγκεκριμένοι δρόμοι πρέπει να χαρακτηριστούν ως «δημοτικοί».

Η οικολογική αξία του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου είναι μεγάλη, εφόσον εκτός από το άρτια διατηρημένο σύστημα αμμοθινών και το πλούσιο παρακείμενο παράκτιο δάσος, φιλοξενεί κατά μέσο όρο 526 φωλιές θαλάσσιων χελωνών Καρέττα το χρόνο· το δεύτερο, δηλαδή, σημαντικότερο πληθυσμό στη Μεσόγειο μετά τη Ζάκυνθο