1986-2007: 21 χρόνια ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Επί 21 συναπτά έτη, λίγα σχετικά ενεργά μέλη, επιμένουν να σκέπτονται γενικά και να δρουν τοπικά.
Πριν 21 χρόνια, η οικολογία και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν σχεδόν άγνωστες έννοιες για το ευρύ κοινό.
Σήμερα όλοι μιλάνε για το περιβάλλον και τα προβλήματά του.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι κλιματικές αλλαγές, η ερημοποίηση και η λειψυδρία απειλούν σοβαρά τη χώρα μας όπως και ολόκληρο τον πλανήτη και μας επιβάλλουν τη λήψη μέτρων.
Μόνο που ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται (κυρίως στο ενεργειακό πρόβλημα) συμπεριλαμβάνεται και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το φάντασμα του Τσέρνομπιλ επανέρχεται δριμύτερο.
Γι’ αυτό καλύτερα να είμαστε σήμερα ενεργοί… παρά αύριο ραδιενεργοί!!!

16 χρόνια «εν αιθρία»
Μάρτιος 1991.
Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της ΟΙΚΙΠΑ, κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της μηνιαίας οικολογικής εφημερίδας «εν αιθρία».
Κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, πωλείται 100 δραχμές και όποιο μέλος της ΟΙΚΙΠΑ δεν πουλήσει τουλάχιστον 10 φύλλα, τα πληρώνει απ’ την τσέπη του.
Η «φωνή» της ΟΙΚΙΠΑ ενισχύεται, το ίδιο και ο κύκλος των αναγνωστών της «εν αιθρία» που σιγά – σιγά αποκτά τους πρώτους της συνδρομητές.
Μέσα απ’ τις σελίδες της καταγράφονται θέσεις και απόψεις, σχόλια και προβληματισμοί για όλα όσα αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη, το νομό, τη χώρα, τον πλανήτη.
Απρίλιος 2007.
Η «εν αιθρία γιορτάζει τα 16α γενέθλιά της, βαδίζει στον 17ο χρόνο της ζωής της και αποτελεί πλέον ένα από τα μακροβιότερα οικολογικά έντυπα στον Ελλαδικό χώρο.
Αποστέλλεται κάθε μήνα σε χιλιάδες συνδρομητές, σε υπηρεσίες, συλλόγους και οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο,.
Αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε παρέμβαση ή δραστηριότητα όχι μόνο της ΟΙΚΙΠΑ αλλά όλων των ενεργών πολιτών της Πάτρας και της Αχαϊας.
Στηρίζεται οικονομικά σχεδόν αποκλειστικά σε συνδρομές και ενισχύσεις και πορεύεται, στηριζόμενη στο μεράκι των συντακτών της και στην υποστήριξη των αναγνωστών της.
Όλοι εμείς που συνταξιδεύουμε μαζί σας κάθε μήνα σας ευχαριστούμε για την παρέα.
Το ταξίδι συνεχίζεται…
Θωμάς Κουτρούμπας
Υπεύθυνος έκδοσης