Όχι άλλη αδράνεια για την ΑΜΙΑΝΤΙΤ!

E4Το πιο σοβαρό και μακροχρόνιο πρόβλημα μόλυνσης του περιβάλλοντος και απειλής για τη δημόσια υγεία στην Αχαΐα είναι η κατάσταση της εγκαταλελειμμένης και λεηλατούμενης πρώην μονάδας παραγωγής προϊόντων αμιαντοτσιμέντου ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στην περιοχή του Δρεπάνου.

Παρά τις ερωτήσεις στη Βουλή, την αρθρογραφία, τις επερωτήσεις και τις πιέσεις της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας προς την περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, δεν το ακουμπάει κανείς.

 

Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει είναι να περιμένουμε άπρακτοι την εφαρμογή μιας οφθαλμοφανώς λαθεμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων του 2011(!), σύμφωνα με την οποία κάποιες δεκάδες χιλιάδες τόνοι μολυσμένου χώματος και υλικών θα μεταφερθούν στο εξωτερικό. Φυσικά η πιθανότητα να γίνει αυτό είναι μηδενική, γιατί το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του οικοπέδου των 130 στρεμμάτων.

 

Επανηλλειμένα ο υπογράφων έχει ζητήσει στροφή πολιτικής με τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων στο 20% του οικοπέδου και ταφή των επικίνδυνων υλικών και χωμάτων σε αυτό, που θα οδηγήσει στην εξυγίανση και αξιοποίηση του υπολοίπου, και την οριστική παύση της διασποράς καρκινογόνων ινών στην περιοχή, μέσω του ανέμου.

 

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόοδος. Πρόστιμα, που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες του χώρου, είναι αστείο να θεωρήσουμε ότι αποτελούν την ενδεδειγμένη πολιτική. Θα απευθυνθούμε και στο νέο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παπαθεοδώρου με την ελπίδα να επικρατήσει κάποια στιγμή η λογική και ο ρεαλισμός. 

 

Μια απροσδόκητη κραυγή αγωνίας για την αδράνεια γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα ήλθε στην Οικολογική Κίνηση Πάτρας από την Κύπρο. Κύπριος πατέρας αμφιβάλλει αν πρέπει να στείλει το παιδί του να σπουδάσει στην Πάτρα, φοβούμενος τις επιπτώσεις της μόλυνσης του αέρα από την ΑΜΙΑΝΤΙΤ! 

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής – καμπανάκι, που μας έστειλε:

 

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,

Σας στέλνω το μέιλ από την Κύπρο και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με ενημερώσετε για την κατάσταση του εργοστασίου ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας, Πάτρα, γιατί ο γιος μου θα έρθει στην Πάτρα για σπουδές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Διάβασα πολλά άρθρα και είδα πολλές φωτογραφίες από την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο.  Επειδή με τρομοκρατεί αυτό το σκηνικό και γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία ο αμίαντος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουν γίνει κάποια βήματα αποξήλωσης του αμίαντου από το εν λόγω εργοστάσιο ή αν η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα.

Αφού είναι τόσο επικίνδυνο υλικό για την υγεία των κατοίκων, η δημοτική αρχή του δήμου Δρεπάνου (σ.σ. σήμερα της Πάτρας) γιατί δεν λαμβάνει μέτρα για την απομάκρυνση του αμιάντου, δεδομένου της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας της κατάστασης;  Από ό,τι είδα και στο video που είναι αναρτημένο στο ιντερνέτ, η έκταση είναι τεράστια και τα περισσότερα κομμάτια αμιάντου είναι κομμένα, σπασμένα. Τι γίνεται με τους κατοίκους που ζουν κοντά; Δεν νοιάζεται κάποιος για την υγεία των κατοίκων αυτών; Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω πόσο κοντά είναι το πανεπιστήμιο Πατρών, τμήμα φαρμακευτικής από το εργοστάσιο αυτό;

Σας παρακαλώ, δώστε μου κάποιες απαντήσεις/εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί, γιατί δεν γνωρίζω κανένα στην Πάτρα και δεν ξέρω πού να αποταθώ.

Τα δημοσιεύματα στο ιντερνέτ που αναφέρουν για την κατάσταση είναι παλιά. Μήπως τελευταία υπήρξαν κάποιες εξελίξεις, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα αμιαντούχα υλικά ή η κατάσταση παραμένει η ίδια;

Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας, γιατί ανησυχώ πάρα πολύ, μέχρι που σκέφτομαι να μην στείλω το παιδί μου για σπουδές στην Πάτρα.

 

Α.Ν., Κύπρος

Γιώργος Κανέλλης