Το πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων παραμένει

E5Από τα μέσα Ιανουαρίου η δυσοσμία που απλώνεται από τα πυρηνελαιουργεία  σε όλη τη Δυτική Αχαΐα, φτάνοντας και μέχρι την Πάτρα, έγινε, ιδιαίτερα τις μέρες με έντονη υγρασία, πολύ αισθητή και ενοχλητική!

Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, την προηγούμενη χρονιά, τέλος Χειμώνα, αρχές Άνοιξης η δυσοσμία είχε και πάλι φτάσει στο απροχώρητο, οπότε και έγιναν κινητοποιήσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών συλλόγων έξω από τα εργοστάσια αυτά στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών στην περιοχή Αγίου Στεφάνου. Έγιναν επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι επιβλήθηκαν, αλλά το πρόβλημα επανήλθε και φέτος.

Σύλλογοι από τα χωριά της περιοχής, κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στο πρώην Δημαρχείο Λουσικών, για να συζητήσουν την κατάσταση και να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας ενός από τα δύο πυρηνελαιουργεία και ο υπογράφων.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν για μια ακόμη φορά το μέγεθος του προβλήματος υγείας που προκύπτει, δεδομένου ότι για κάποιους από αυτούς δεν συνεπάγεται απλώς μια ενόχληση, έστω ισχυρή, αλλά και πονοκεφάλους, πυροδότηση αλλεργιών ή δυσπνοιών.

Ο κ. Αλεξόπουλος γνωστοποίησε την επιβολή προστίμων συνολικά 40.000, για διάφορες παραβάσεις, όχι ευθέως για τις οσμές, τα οποία, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν προσβληθεί δικαστικά από τους  ιδιοκτήτες. Σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στην αδειοδότηση των ελαιοτριβείων, που εμμέσως έχουν σχέση με το θέμα, με τους αδειοδοτημένους να φτάνουν το 90% από σχεδόν μηδέν πριν πέντε χρόνια. Υπογράμμισε ότι, όσον αφορά στις οσμές, υπάρχει νομοθετικό κενό, γιατί στην χώρα μας δεν υπάρχουν, όπως σε άλλες, όρια, που, μετρούμενα  με κατάλληλη μέθοδο, να επιφέρουν επιβολή σοβαρότερων προστίμων ή και αυστηρότερων μέτρων.

Στην συζήτηση αναφέρθηκαν όλες οι (γνωστές) πλευρές του θέματος που συντελούν στην πρόκληση της δυσοσμίας. Η παράδοση, προς το τέλος της σαιζόν, ποσοτήτων ελαιοπυρήνα που έχει βραχεί και παραμείνει βδομάδες, ώστε η σήψη έχει αρχίσει, η περιορισμένη δυνατότητα αποτελέσματος των φίλτρων, η ανάγκη σημαντικών επενδύσεων σε νεότερη τεχνολογία, για να υπάρξει σοβαρή πρόοδος στο θέμα. 

Ο εκπρόσωπος του πυρηνελαιουργείου Κουραχάνη που παραβρέθηκε ανέφερε ότι η εταιρία τους έκανε επενδύσεις 600.000 που ήδη, όπως εκτιμά, επέφεραν μια βελτίωση. 

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στην ΒΙ.ΠΕ. μπροστά στα πυρηνελαιουργεία το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και σύνταξη και αποστολή κοινής επιστολής προς το Υπ. Περιβάλλοντος για την εκπόνηση και ψήφιση νομοθεσίας για τις οσμές, με δεδομένο ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Αχαΐα αλλά όλες τις ελαιουργικές περιοχές, με τις πιο πολλές και ισχυρές διαμαρτυρίες να προέρχονται από τη Μεσσηνία.

Προσθέτουμε ότι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με την εμφάνιση του φαινομένου εξέδωσε, στις 19/1, την παρακάτω ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή προς την περιφερειακή αρχή:

Δώστε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα πυρηνελαιουργεία!

Κύριε Περιφερειάρχη,

Για μια ακόμη χρονιά η λειτουργία  των πυρηνελαιουργείων επιβαρύνει  το περιβάλλον και την υγεία μας. Επειδή οι γενικολογίες και τα ευχολόγια απλά συγκαλύπτουν το γεγονός, σας καλούμε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Εξηγήστε μας ποιοι είναι οι «νομοθετικοί περιορισμοί», στους οποίους αναφέρθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Επειδή στη δημοκρατία δεν (πρέπει να) υπάρχουν αδιέξοδα, ενημερώστε μας ποιες νομικές πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την κάλυψη των όποιων  νομοθετικών κενών επικαλείστε.

2. Ενημερώστε μας ποια πρόστιμα έχετε επιβάλει τα τελευταία χρόνια στις εταιρείες επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα και πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί

3. Πότε έγινε για τελευταία φορά ο έλεγχος των φίλτρων απόσμωσης στις εγκαταστάσεις  και ποια είναι τα επίσημα πορίσματα αυτών των ελέγχων

4. Πληροφορήστε μας αν έχουν δημιουργηθεί στεγασμένοι χώροι φύλαξης του ελαιοπυρήνα, τόσο στα πυρηνελαιουργεία, όσο και στα κατά τόπους ελαιοτριβεία, ώστε να αποφεύγεται η διαβροχή του πυρήνα και η συνακόλουθη δυσοσμία. Ποια μέτρα έχετε πάρει στην κατεύθυνση αυτή.

Κύριε Περιφερειάρχη,

όπως αντιλαμβάνεστε, η διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης συνιστά μέγα σκάνδαλο και πρόκληση για μια ευνομούμενη πολιτεία με αποκλειστικά υπεύθυνες τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταστε και κατ επέκταση και σας προσωπικά. Σε αναμονή της δικής σας απάντησης, δηλώνουμε ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες, διότι η υπομονή των πολιτών εξαντλείται…

Το πρόβλημα της δυσοσμίας των πυρηνελαιουργείων παραμένει σοβαρό. Ο αγώνας προφανώς θα συνεχιστεί σε όλα τα πεδία. 

Γιώργος Κανέλλης