Τα πλαστικά απειλούν τις θάλασσες

Σύμφωνα με μια νέα, σοκαριστική μελέτη, μέχρι το 2050, αν δεν αλλάξει κάτι σοβαρά, στις θάλασσές μας θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια.

E3Αυτό που κάνουμε στον πλανήτη μας σκορπώντας πλαστικά σε τεράστια κλίμακα στις θάλασσες υπονομεύει τη ζωή των επομένων γενεών αλλά και τα οικοσυστήματα. Τρεις νεαροί βρετανοί, ο Τέρι, η  Κριστίνα και ο Κρις, που ευαισθητοποιήθηκαν για τη μάστιγα του πλαστικού και τη «Μεγάλη σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού» (ένα απέραντο νησί από μισοδιαλυμένα σκουπίδια με διπλάσιο μέγεθος από τη Γαλλία), έφτιαξαν και παρουσίασαν μια ελπιδοφόρα τεχνολογική λύση στο πρόβλημα: το SeaVax, ένα ηλιακό πλοιάριο που μπορεί να καταβροχθίζει μέχρι και 22.000 τόνους πλαστικό τον χρόνο!  Ένας, όχι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός από τέτοια πλωτά ρομπότ, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, θα μπορούσαν να αφανίσουν ολόκληρο το σκουπιδονήσι του Ειρηνικού μέσα σε μόλις 10 χρόνια!

Η ενόχληση που προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους αυτή η ρύπανση δεν είναι τίποτα σε σχέση με τη ζημιά που προξενεί στα πολύτιμα οικοσυστήματα των θαλασσών μας. Δελφίνια, φάλαινες, ψάρια —όλα τα ζωντανά πλάσματα κινδυνεύουν από αυτήν. Και κυρίως, όταν το πλαστικό διαλύεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και φράζει αναπνευστικές οδούς, στόματα και βράγχια. 

Το SeaVax είναι ένα σπουδαίο όραμα. Πρόκειται για ένα αυτόματο, μη επανδρωμένο πλοιάριο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και καταβροχθίζει το πλαστικό, αλλά ταυτόχρονα, χάρη στους ειδικούς αισθητήρες του, προστατεύει τους θαλάσσιους οργανισμούς. Ήδη γίνεται από την AVAAZ διεθνής εκστρατεία για την χρηματοδότησή του, με στόχο η πιλοτική επιτυχία να οδηγήσει κυβερνήσεις ή διεθνείς φορείς σε χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας.

Εννοείται πως, εκτός από τον καθαρισμό των θαλασσών μας, πρέπει και να σταματήσουμε να πετάμε σε αυτές τόσα σκουπίδια. Χρειάζεται:

Να συνεργαστούμε με προγράμματα για τη μείωση της απόρριψης πλαστικού στη θάλασσα από τις πιο ρυπογόνες χώρες.

Να εντοπίσουμε κι άλλες φιλόδοξες ιδέες για τον καθαρισμό των σκουπιδονησιών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Να διοργανώσουμε δράσεις καθαρισμού πόλεων και παραλιών, για να σταματήσουμε το πλαστικό πριν καταλήξει στη θάλασσα (όπως το Lets’s do it Greece, στο οποίο συμμετέχει η ΟΙΚΙΠΑ).

Να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν το πλαστικό, όπως έκανε πρόσφατα το Σαν Φρανσίσκο με τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Γ. Κανέλλης