ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων είχε αντιπροσωπεία της ΟΙΚΙΠΑ με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή κ. Χρήστο Μπούρα  και τον  Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητή κ. Παναγιώτη Δημόπουλο στις 9-2-2021. Στην αντιπροσωπεία της ΟΙΚΙΠΑ  συμμετείχαν τα μέλη της, Μάγδα Σουπιώνη, Λένα Σπυράκη και Θωμάς Κουτρούμπας, 

Στη συζήτηση που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημιακού  ιδρύματος και της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, στους τομείς της προστασίας του Περιβάλλοντος. Η Πρυτανική Αρχή εξέφρασε την πρόθεση στήριξης κοινών περιβαλλοντικών δράσεων εθελοντισμού, τη διοργάνωση από κοινού επιστημονικών δραστηριοτήτων (συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων κλπ) που αφορούν θέματα περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία  διαύλου συνεργασίας και περιοδικών επαφών μεταξύ των δυο φορέων.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την παραπάνω εξέλιξη η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς, όπως προτάθηκε από τον Αντιπρύτανη κ. Παναγιώτη Δημόπουλο.

Ήδη η πρώτη μας δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση για τα πλαστικά βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου το οποίο θα προσφέρει την ηλεκτρονική του πλατφόρμα.

ΘΚ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Χαιρετισμός για τα 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.)

 

Ζώντας στην εποχή που η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν σοβαρές απειλές για ολόκληρο τον πλανήτη, για την Ευρώπη, αλλά και για κάθε χώρα Κ-Μ, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των συλλογικών τοπικών προτάσεων και δράσεων. Προτάσεων, δράσεων και παρεμβάσεων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη αποφάσεων που συνθέτονται στα ανώτερα ιεραρχικά επίπεδα της πόλης, της περιφερειακής ενότητας, της περιφέρειας, της χώρας.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.), ιδρύθηκε πριν από χρόνια χάρη στην ευαισθησία μιας ομάδας πολιτών και την απόφασή τους να συνδράμουν θετικά και ενεργητικά στην ανάδειξη και αντιμετώπιση προβλημάτων της πόλης των Πατρών και του φυσικού περιβάλλοντος σε ευρύτερες χωρικές ενότητες σε επίπεδο νομού, περιφέρειας, αλλά και στον γενικότερο προβληματισμό για θέματα εθνικής κλίμακας. 

Η μακρόχρονη ωστόσο επιτυχημένη παρουσία της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., τα τελευταία 35 χρόνια, αποδεικνύει στην πράξη την αναγκαιότητα της ύπαρξής της. Η κοινωνική αποδοχή της οποίας τυγχάνει, είναι το αποτέλεσμα της συνέπειας και συνέχειας στο λόγο και τις πράξεις της, τα οποία απευθύνονται στους ενεργούς πολίτες, αλλά και σε εκείνους που δυνητικά μπορούν να αυξήσουν τις ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η νέα Πρυτανική Αρχή, έχοντας στους στόχους της την υλοποίηση έργων αισθητικής και λειτουργικής περιβαλλοντικής αναβάθμισης των χώρων της Πανεπιστημιούπολης Πατρών, προσβλέπει στη συνεργασία και έμπρακτα προχωράει στην σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την ΟΙΚΙΠΑ.

Με συνεργιστικές δράσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, στο πλαίσιο συγκροτημένων αρχών λειτουργίας, μπορούμε συμβάλουμε αν ενώσουμε τις επιστημονικές μας δυνάμεις για την τεκμηρίωση και την διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος στο νομό Αχαΐας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Καθ. Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος

Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης