Συνεννόηση όχι αντιπαραθέσεις χρειάζονται τα αδέσποτα

E4Η επιβολή εξοντωτικού προστίμου από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αχαΐας, που οδήγησε στο κλείσιμο το Σταθμό για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που λειτουργούσε στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε δυσάρεστη έκπληξη για όσους συμπολίτες κατανοούν ότι η εναλλακτική λύση στην, έστω δύσκολη και με ελαττώματα, λειτουργία του δεν είναι η μη διαχείριση του προβλήματος. Και η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή του Lepanto tv, παρενέβη μέλος άλλου φιλοζωικού συλλόγου της Πάτρας και με όσα είπε έγινε κατανοητό ότι οι καταγγελίες εις βάρος του σταθμού αδέσποτων από τον χώρο αυτόν προέρχονταν.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, παρενέβη με ανακοίνωση στο θέμα (το κείμενο ακολουθεί), και ζήτησε και με επιστολή της από τον Δήμαρχο Πατρέων, συνεννόηση με όλους τους φιλοζωικούς φορείς, ώστε το κλείσιμο του σταθμού αδέσποτων στον πανεπιστημιακό χώρο να μην οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις είτε πολλαπλασιασμού των χωρίς φροντίδα αδέσποτων είτε δηλητηρίασής τους. 

Το θέμα παραμένει, ως θέμα δημόσιας υγείας και ανθρωπιάς. Έγιναν γνωστές πληροφορίες για προσπάθεια  ανεύρεσης χρηματοδότησης για δημιουργία ενός διαδημοτικού κέντρου φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα της Αχαΐας. Ας ελπίσουμε να μην μείνουμε στις προθέσεις.

Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο της ανακοίνωσης της ΟΙΚΙΠΑ:

Οι φιλόζωοι της Πάτρας, αλλά και κάθε πολίτης που συμμερίζεται τη θέση ότι η καλή μεταχείριση των αδέσποτων ζώων είναι δείκτης πολιτισμού, παρακολουθούν με κατάπληξη το θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται γύρω από το μέλλον του σταθμού για την φροντίδα των ζώων αυτών που λειτουργεί στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο σταθμός αυτός λοιπόν, και οι εθελοντές, που επί 20ετία τον λειτουργούν, αντί να δεχτούν συγχαρητήρια και οικονομική στήριξη για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν, δέχτηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία εξοντωτικό πρόστιμο 3.500 ευρώ, γιατί οι εγκαταστάσεις του δεν είναι τέλειες και μπορεί τα ζώα, αν κάνει κρύο, να κρυώνουν και άλλες ελλείψεις τυπικά ίσως βάσιμες και άλλο τόσο εξωπραγματικές!

 Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καλεί τον Δήμο Πατρέων, την Πρυτανεία, την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, να συνεννοηθούν κατεπειγόντως, ώστε το πρόστιμο να ανακληθεί και η δημόσια υπηρεσία υπέρ των αδέσποτων αλλά και της ανθρωπιάς μας, που προσφέρει ο Σύλλογος των εθελοντών που στηρίζει το σταθμό να συνεχίζει να παρέχεται από εθελοντές και οι όποιες ελλείψεις αλλά και τα (λίγα εξάλλου) λειτουργικά έξοδα του, κυρίως για την διατροφή των ζώων, να καλυφθούν εκ μέρους του Δήμου.

Η εμπειρία όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από άλλες περιοχές δείχνει ότι η παροχή αυτών των υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο από εθελοντές είναι η μόνη αποτελεσματική λύση.

Ας μην κάνουμε τα πράγματα  χειρότερα, μια λογική λύση για το θέμα δεν μπορεί να περιμένει!

Γ. Κανέλλης