ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ζητήθηκε η συμβολή της Περιφέρειας για τη διάσωση της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη  είχαν την Πέμπτη 18-11-2021 μέλη της ΟΙΚΙΠΑ με θέμα την αποκατάσταση της λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ΟΙΚΙΠΑ η  κ. Λένα Σπυράκη και ο κ. Θωμάς Κουτρούμπας, ενώ παραβρέθηκε η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου κ. Γεωργία Καραμπέρου.

Η αντιπροσωπεία της ΟΙΚΙΠΑ έθεσε το ζήτημα της πρόσφατης καταστροφής της λουρονησίδας στη λ/θ Κοτυχίου και της επαπειλούμενης απώλειας της παραγωγής χελιών και άλλων ψαριών από το εκεί ιχθυοτροφείο, καθώς και το ζήτημα της οριστικής και με επιστημονικό τρόπο αποκατάστασης της λουρονησίδας, που διαχωρίζει τη λ/θ από τη θάλασσα και θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κοτυχίου ως λιμνοθάλασσας.

Το θέμα αυτό λιμνάζει από το 2010 και παρά τις πολύχρονες προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, δεν κατέστη δυνατή η οριστική επίλυσή του. Ο Φορέας έχει από το 2017 εξασφαλίσει τόσο τη μελέτη αποκατάστασης, η οποία εκπονήθηκε το 2015 από το ΕΛΚΘΕ, όσο και την οριοθέτηση του αιγιαλού, αλλά  και τη χρηματοδότηση του έργου.

Από τον κ. Δημητρογιάννη ζητήθηκε η συμβολή της Περιφέρειας, μέσω της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Φορέα, προκειμένου να εκπονηθεί η απαιτούμενη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για να υλοποιηθεί το έργο. Να σημειωθεί ότι το παραπάνω αίτημα έχει υποβληθεί από τον Φορέα από τον Απρίλιο του 2021 χωρίς να υπάρξει η παραμικρή απάντηση από τη μεριά της Περιφέρειας.

Ο κ. Δημητρογιάννης δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και παρέπεμψε την αντιπροσωπεία της ΟΙΚΙΠΑ στο γραφείο του Περιφερειάρχη και συγκεκριμένα στον επιστημονικό του συνεργάτη κ. Χρήστο Μητρογιώργο, ο οποίος ζήτησε πίστωση χρόνου, για να μελετήσει το αίτημα του φορέα, αφού προηγουμένως του αποσταλούν οι εκπονηθείσες μελέτες και όλα τα σχετικά στοιχεία.

 Με την ευκαιρία της συνάντησης τέθηκαν στον κ. Δημητρογιάννη το θέμα της συνδιοργάνωσης από τη μεριά της Περιφέρειας του πρόσφατου αγώνα αυτοκινήτων στο δάσος της Φολόης (περιοχή Natura 2000) όσο και το θέμα της λατομικής ζώνης του Αράξου.

 

Για το θέμα του αγώνα στη Φολόη εξέφρασε τη διαφωνία του, παραπέμποντας στον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτριο Νικολακόπουλο, ενώ για το θέμα του Αράξου μάς ενημέρωσε ότι έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, η οποία αναζητά χώρους στην Αχαΐα κατάλληλους για λατομικές δραστηριότητες.

 

[Δύο μήνες μετά την επίσκεψή μας και παρά τις συσκέψεις και τις επαφές δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη στο θέμα, την ώρα που οι νεροποντές που σημειώθηκαν στην περιοχή τείνουν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη λουρονησίδα του Κοτυχίου, με συνέπεια τον αφανισμό του ως λιμνοθάλασσας.]