Συμμετοχή της ΟΙΚΙΠΑ σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

RecyclART: Προγραμματική Δημιουργική Ανακύκλωση προς όφελος του περιβάλλοντος
Η ΟΙΚΙΠΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο Λόντζ της Πολωνίας στις 25 και 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 2η διεθνική συνάντηση μεταξύ των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου RecyclART. Ενόψει της πανδημίας η συνάντηση ήταν μικτή (δια ζώσης και ψηφιακά), ο οικοδεσπότης ήταν ο πολωνικός εταίρος FRAME.
O FRAMEείναι ένας οργανισμός που ασχολείται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης. Η πόλη του Λόντζ όπως και οι κάτοικοί της είναι εξαιρετικά φιλόξενη για τους τουρίστες. Τα τελευταία χρόνια, μετά τη δύση της κλωστοϋφαντουργίας το 1990 για την οποία ήταν γνωστή κατά τον 19ο αιώνα, η πόλη του Λόντζ έχει αναγεννηθεί. Πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο χάρης τη διαθεσιμότητα εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης και της συνεργασίας μεταξύ τοπικών πανεπιστημίων και επιχειρηματικού τομέα.
Το αντικείμενο της συνάντησης μας ήταν η προετοιμασία για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου RecyclART. Η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και πρακτικών οδηγών με σκοπό την ενίσχυση της περιστασιακής δημιουργικής ανακύκλωσής και την σύσταση της προγραμματισμένης δημιουργικής ανακύκλωσης.
Ο στόχος του εκπαιδευτικού υλικού είναι να προωθήσει και να εξοικειώσει με την πρακτική της ανακύκλωσης αλλά και να αποτελέσει μέσο για τον επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό μακροχρόνια ανέργων. Οι οποίοι μέσα από τη διδασκαλία αποκτούν νέες πρακτικές και πνευματικές ικανότητες αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθησή τους και διευρύνοντας το βιογραφικό τους.
Στα πλαίσια του δεύτερου αυτού σταδίου και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Μάντοβα της Ιταλίας πενταήμερη δραστηριότητα διδασκαλίας όπου θα δοκιμαστούν οι οδηγοί και το εκπαιδευτικό υλικό.
Το RecyclART αποτελεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την Οικολογική Κίνηση Πάτρας –η οποία είναι και ο συντονιστής του έργου- με την βοήθεια όμως των έμπειρων και καταρτισμένων συνεργατών μας είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του. Αν θέλετε να συντελέσετε σε αυτή και να μας στηρίξετε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.recyclartproject.eu(οπoυ θα βρείτε και τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram, LinkedIn) προκειμένου να ενημερωθείτε λεπτομερέστερα ή να προωθήσετε τους λογαριασμούς μας σε φιλικά σας πρόσωπα.
Οι συνεργάτες του προγράμματος είναι: Οικολογική Κίνηση Πάτρας ως συντονιστικός οργανισμός μαζί με οργανώσεις από την Ελλάδα (Δ.Ι.Ε.Κ.Αγρινίου), Ιταλία (PROMIMPRESA), Ρουμανία (AESD), Πολωνία (FRAME) και Αλβανία (INSET
Αισιοδοξούμε ότι το πρόγραμμα θα συνεισφέρει ποιοτικά στη μεγάλη προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών για στροφή Προς την κυκλική οικονομία.