Συμβάλλουμε στον τόπο μας στον παγκόσμιο αγώνα για τον πλανήτη!

4/6/22

5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

Η Ημέρα Περιβάλλοντος δίκαια είναι μια από τις πιο προβεβλημένες Παγκόσμιες Ημέρες. Η σχέση του κυρίαρχου στον πλανήτη είδους μας, του Homo Sapiens (Ανθρώπου του Σοφού!) με την βιόσφαιρα, το ζωντανό φλοιό της Γης και την ατμόσφαιρά της έχει βαριά διαταραχτεί.

Σε ότι αφορά το κλίμα η Κλιματική Κρίση είναι ήδη εδώ, και ο στόχος μας –δύσκολος- είναι να περιοριστεί σε αύξηση μέσης θερμοκρασίας μόνο 1,5 βαθμού. Επίσης σε ότι αφορά τη βιοποικιλότητα (τα άλλα ζωντανά είδη) και τους φυσικούς πόρους, ο ρυθμός εξάλειψης ειδών και εξάντλησης πόρων μπορεί άνετα να συγκριθεί με τον αντίστοιχο την εποχή των δεινοσαύρων, όταν έπεσε πάνω στον πλανήτη μας μεγάλος αστεροειδής.

Με την ελπίδα ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακοπή των καταστροφικών αυτών τάσεων θα δυναμώσουν δεν μας μένει παρά να κάνουμε το καθήκον μας σε τοπικό επίπεδο.

Επισημαίνουμε λοιπόν, ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ,  με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής Ημέρας, ορισμένα θέματα στα οποία εμείς στην περιοχή μας, στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα δώσαμε προτεραιότητα και επιμένουμε, ώστε να προχωρήσουν προς επιτυχείς και βιώσιμες λύσεις:

  1. Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσες και τη στεριά της Δυτικής Ελλάδας γιατί πρόσκαιρες άνοδοι τιμών λόγω του πολέμου δεν ακυρώνουν τους οικονομικούς και  περιβαλλοντικούς λόγους μας που οδήγησαν στην απόρριψη των σχεδίων αυτών.
  2. Υπογραμμίζουμε και πάλι την ανάγκη να εφαρμοστεί η Μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για την προστασία της Λουρονησίδας του Κοτυχίου και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γι αυτό.
  3. Τονίζουμε την ανάγκη να μην υπάρξει ούτε μια ημέρα με την Πάτρα ακάλυπτη από πρόγραμμα Ανακύκλωσης, λόγω των διαφωνιών Δήμου και Εταιρίας Ανακύκλωσης. Επιπλέον, είναι ανάγκη επιτέλους να ξεκινήσει η διαλογή του οργανικού στην πηγή.
  4. Παραμένουμε σταθεροί στην απαίτηση μας για κανονική εφαρμογή της Μελέτης του Έργου του Έλους Αγυιάς, ιδίως σε ότι αφορά την αφαίρεση των αδρανών που χρησιμοποιήθηκαν για την πασσαλόπηξη του ξύλινου περιπάτου στη μέση αυτού.
  5. Θυμίζουμε εν όψει της επανεμφάνισης του φαινομένου της έξαρσης των μεδουσών, ότι το φαινόμενο αυτό συνδέεται αιτιακά με την υπεραλίευση και την καταστροφική αλιεία.
  6. Τονίζουμε και πάλι την ανάγκη ενός συνολικού, τολμηρού αλλά και σωτήριου για την αξία τους, σχεδίου στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Διάβρωσης των ακτών της Αχαΐας και της ευρύτερα Β. Πελοποννήσου, και με όχι με ετήσια μπαλώματα.
  7. Απαιτούμε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην καταπατημένη δασική έκταση στα Σαμαρέικα της Στροφυλιάς με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων και αναδάσωσης της έκτασης των 803 στρεμμάτων. 

Ο σεβασμός και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο οφειλή μας προς τις επόμενες γενιές, είναι και ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης της ποιότητας ζωής μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA