ΣΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΟΡΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ


ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ 

d5Πραγματοποιήθηκε στα Βαρδούσια Όρη της Φωκίδας στις 22-23 Οκτωβρίου το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο για το δίκτυο των Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Μέλη της ΟΙΚΙΠΑ παραβρέθηκαν στο ορεινό καταφύγιο και σκοπός ήταν η ενημέρωση τους, η εκπαίδευση και η κατάρτιση τους για τη νέα εθελοντική δράση καταγραφής ορνιθοπανίδας παρακολούθησης και προστασίας της άγριας φύσης στην περιοχή (IBA GR098) της λιμνοθάλασσας Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας.

Το σεμινάριο περιλάμβανε εισαγωγικές διαλέξεις, συμπλήρωση ετήσιας αναφοράς-πρωτόκολλο, μεθόδοι καταγραφής των πουλιών μέσω παρατήρησης και αντιμετώπισης απειλών-πιέσεων κτλ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν το δίκτυο και τους στόχους, εργαστήρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος και επισκέψεις στο πεδίο για ορνιθοπαρατήρηση (birdwatching).

Αν και οι κλιματολογικές συνθήκες (χιόνι, ομίχλη) που επικρατούσαν στη περιοχή δεν ήταν και οι καλύτερες ιδιαίτερα τη δεύτερη ημέρα, σημειακά παρατηρηθήκαν στα Βαρδούσια αρκετές νεροκελάδες, λιβαδοκελάδες, κιτρινοκαλιακούδες, καρδερίνες, ξεφτέρια, σπίνοι, χιονοψάλτες, χιονάδες στα υπαλπικά λιβάδια και χιονοκότσυφες. 

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλία (IBA) αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο περιοχών (>10.000 περιοχές), που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των περιοχών αυτών ανέρχεται στις 196 περιοχές που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ορνιθολογική σημασία σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και, για ορισμένα είδη, παγκόσμιο επίπεδο.

Το δίκτυο αποτελεί την πιο πετυχημένη παγκόσμια πρωτοβουλία δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων.  

Καλές παρατηρήσεις!!!