«ΣΑΜΑΡΕΙΚΑ»: ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ!

803 στρέμματα δασικής αναδασωτέας έκτασης παραμένουν στα χέρια των καταπατητών τους!

Τη συνεχιζόμενη καταπάτηση δασικής και αναδασωτέας έκτασης 803 στρεμμάτων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στη θέση «Σαμαρέικα» καταγγέλλει για μία ακόμη φορά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ.κ Σκρέκα και Αμυρά.

 

Παράλληλα κοινοποίησε την καταγγελία της στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) ζητώντας να εξεταστεί τόσο η καθυστέρηση όσον αφορά την έκδοση του ΠΔ για την οριστική προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει από τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, την αναδάσωση της παραπάνω  έκτασης,  και την απομάκρυνση των ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ.

Η περίπτωση των «Σαμαρέικων» αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο προκλητικής καταπάτησης και κατοχής δημόσιας δασικής έκτασης η οποία έχει κηρυχθεί αμετάκλητα αναδασωτέα και μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ δεν έχει ενεργήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που έχει συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, τα υγροτοπικά του τμήματα προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και δασικές του εκτάσεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Πρόκειται για μια περιοχή σταδιακά εκχερσωμένης και καταπατημένης από το 1937 ήδη, με έξαρση της εκχέρσωσης κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σήμερα η έκταση αυτή έχει γεωργική χρήση (ποτιστικά χωράφια και θερμοκήπια). Εντός αυτής υπάρχουν 10 κτίσματα (οικίες και ένα κατάστημα) τα οποία έχουν τελεσίδικα κηρυχθεί αυθαίρετα από τη διοικητική δικαιοσύνη.

 

Από νομική άποψη ισχύουν οι αποφάσεις του  Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αρ. 2058/2004 – Φ.Ε.Κ. 812Δ/2004 (αφορά 561 στρέμματα) και 105217/52666/2012 (αφορά τα υπόλοιπα 242 στρ.), οι οποίες τις χαρακτηρίζουν αμετάκλητα δασικές και αναδασωτέες. Οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν, εν πολλοίς, καρπό σκληρών δικαστικών, διοικητικών και άλλων μορφών αγώνων της οργάνωσής μας.

 

Παρά την ύπαρξη και τον αμετάκλητο χαρακτήρα όμως των αποφάσεων αυτών όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά τα όργανα του κράτους, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ενεργούν έτσι ώστε να γίνει τελικά αναγνώριση των τετελεσμένων και οι αποφάσεις να ακυρωθούν στην πράξη. Ουδεμία αναδασωτική ενέργεια έχει γίνει παρότι από την πρώτη απόφαση έχουν παρέλθει 18 χρόνια και από τη δεύτερη 10.

 

Η καταπατημένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα σύμφωνα  με την αριθμ. 2058/23.6.2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει  επικυρωθεί από την απόφαση 2474/2009 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Πάνω από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αλλά και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων, έχουν εκδοθεί για την περιοχή και ΚΑΝΕΝΑ δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

 

Οι κρατικές ενέργειες στο μεν τοπικό επίπεδο έλαβαν διάφορες μορφές μεταξύ των οποίων την αναγνώριση μη νόμιμου οικισμού από τον (τότε) Νομάρχη Ηλείας, απόφαση την οποία κατόπιν αναφορών μας υποχρεώθηκε να ανακαλέσει.  Στο κεντρικό επίπεδο έχουν λάβει τη μορφή περίπλοκων και δυσνόητων τροπολογιών ώστε να δοθούν ευκαιρίες μονιμοποίησης της αλλαγής χρήσης από δάσος σε αγροτική γη.

 

Η τελευταία τέτοια νομοθετική απόπειρα αποδοχής των τετελεσμένων καταπατήσεων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου, έγινε το 2018 με αφορμή την ψήφιση του ν/σ (νόμου πλέον) για τους Φορείς Διαχείρισης. Η νέα διατύπωση ορίζει ότι η τελική χρήση της εν λόγω έκτασης θα οριστεί στα πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα καθορίσει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς του Εθνικού πάρκου.

 

Είναι τραγικό εν έτει 2022 να μην έχει εκδοθεί ακόμη το ΠΔ για την κατοχύρωση των μέτρων προστασίας του Εθνικού Πάρκου και ταυτόχρονα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς να περιγράφει από τηλεοράσεως τα «παράθυρα» και τις προϋποθέσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και να θέτει σε λειτουργία  ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο, για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4685/2020 που αφορά κατόχους κτιρίων οικιστικής χρήσης που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα.

 

Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι απεργάζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταπατητές αγνοώντας δικαστικές  αποφάσεις, (του ΣτΕ συμπεριλαμβανομένου) και διοικητικές πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων και αναδάσωσης της καταπατημένης έκτασης.

 

Με την επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες  για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, την  αναδάσωση της παραπάνω έκτασης,  και την απομάκρυνση των ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΜΑΡΕΪΚΑ.

Η ΟΙΚΙΠΑ ενημέρωσε και όλους τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας για το παραπάνω θέμα, ζητώντας την παρέμβασή τους μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στη συνεχιζόμενη κατοχή και εκμετάλλευση από ιδιώτες της εκχερσωμένης και ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗΣ έκτασης του Εθνικού Πάρκου της Στροφυλιάς. 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, οι οποίοι κατέθεσαν την επιστολή της ΟΙΚΙΠΑ, ως αναφορά προς τον υπουργό περιβάλλοντος. Ο υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός 25 ημερών γραπτώς.

Παραθέτουμε την αναφορά των βουλευτών, ευελπιστώντας ότι δεν θα είναι η μοναδική αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας απέναντι στο ΣΚΑΝΔΑΛΟ των Σαμαρέικων.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ …ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ!

Για να πάρετε μια ιδέα για τον ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΑ της ΟΙΚΙΠΑ σχετικά με την επιβολή της νομιμότητας στην περιοχή των Σαμαρέικων, αλλά και για την αθάνατη Ελληνική γραφειοκρατία, διαβάστε επιγραμματικά, (μιας και το «σήριαλ» κρατάει 40 και πλέον χρόνια) πώς καταφέραμε να χαρακτηριστούν αυθαίρετα τα οικήματα που κατασκευάστηκαν στην καταπατημένη έκταση. Για να σας εξιστορήσουμε όλα τα γεγονότα, θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες της «εν αιθρία».

• Στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς (στη θέση «Σαμαρέικα») έκταση 803.590,65 τ.μ., η οποία έχει καταπατηθεί και εκχερσωθεί από ιδιώτες, κηρύσσεται αναδασωτέα με πρόταση του Δασαρχείου Πατρών, ενώ έχουν εκδοθεί εξήντα (60) Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής του ίδιου Δασαρχείου.

• Στις εκτάσεις αυτές, περί το έτος 1980 κατασκευάστηκαν δέκα (10) αυθαίρετα οικήματα από τους καταπατητές.

• Οι τότε ενέργειές μας, στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Γεωργίας (Δασική Υπηρεσία Αχαΐας), για να χαρακτηριστούν αυθαίρετα και να κατεδαφιστούν δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, ισχυρίζονται ψευδώς ότι είχαν οικοδομικές άδειες της Πολεοδομίας Αμαλιάδος. 

• Έπειτα από ενέργειες και προσφυγές της ΟΙΚΙΠΑ, η Πολεοδομία Αμαλιάδας συνέταξε τελικά εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτων για τις δέκα αυτές οικοδομές.

(ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ)

• Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων προσέβαλαν τις εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτων στην Επιτροπή Κρίσεως Αυθαιρέτων Ηλείας. Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε και ΜΕΤΑ ΑΠΟ …ΕΝΝΕΑ, ναι εννέα (9) έτη (!!!) έκανε δεκτές τις ενστάσεις τους.

(ΝΟΜΙΜΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ!…)

• Τι κάνει σε μια τέτοια περίπτωση μια ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία; ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ την απόφαση της επιτροπής στο Διοικητικό Εφετείο ή την ΑΝΑΠΕΜΠΕΙ στην ίδια επιτροπή για επανάκριση. ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν έγινε, παρά τις επίμονες οχλήσεις μας. Οπότε… Η ΟΙΚΙΠΑ σε συνεργασία με τους «Πολίτες εν δράσει» και το μέλος μας Κωνσταντίνο Κούρτη κατέθεσαν 10 προσφυγές (το έτος 2006) στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών.

• Το Α΄ τμήμα του Διοικητικού Εφετείου εκδίκασε πέντε από αυτές και με την απόφασή του κηρύχθηκαν άκυρες οι αποφάσεις της Επιτροπής Αυθαιρέτων (που έκαναν δεκτές τις ενστάσεις των ιδιοκτητών) 

(ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ)

• Κατά των αποφάσεων αυτών – που χαρακτηρίζουν αυθαίρετες τις οικοδομές – οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων χρησιμοποίησαν ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΝΔΙΚΟ ΜΕΣΟ που διέθεταν. Άσκησαν εφέσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ζήτησαν την ακύρωσή τους.

Η ΟΙΚΙΠΑ με την (οικονομική) συνδρομή των φίλων της (μετά από δημόσια έκκληση) συγκέντρωσε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για τα δικαστικά έξοδα και υποστήριξε στο ΣτΕ την απόρριψη της προσφυγής των καταπατητών.

Στις 14 Νοεμβρίου 2018 εκδικάστηκαν οι εφέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό αποφάνθηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ πως οι οικοδομές εντός της καταπατημένης έκτασης των Σαμαρέικων είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ. 

Πέρασαν 42 χρόνια από την κατασκευή τους και 4 χρόνια από την ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ απόφαση του ΣτΕ. Οι ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ οικοδομές (σπίτια και ένα κατάστημα) παραμένουν στη θέση τους…

ΩΣ ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ!!!