ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

Πρωταπριλιάτικος ήταν ο αφοπλισμός των κυνηγών, μέσω πρωτοποριακού προγράμματος της ΟΙΚΙΠΑ. Τα τελευταία κρούσματα λαθροθηρίας στην περιο-χή των υγροτόπων της Στροφυλιάς ήταν η αφορμή για να εκδώσουμε την παραμονή της πρωταπριλιάς το παρακάτω δελτίο τύπου το οποίο όπως μπορείτε να δείτε δημοσιεύτηκε σε όλες τις τοπικές εφημερίδες.
Οικοτουριστικός …αφοπλισμός των κυνηγώνk
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ
Την έγκριση ενός πρωτοποριακού προγράμματος ενίσχυσης του οικοτουρισμού, με παράλληλη μείωση του κυνηγιού σε προστατευόμενες περιοχές, εξασφάλισε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας. Το πρόγραμμα είναι διευρωπαϊκό και έχει ενταχθεί στο μέτρο «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.200.000 € και αποσκοπεί στο να πείσει τους κυνηγούς των τοπικών κοινωνιών στις προστατευόμενες περιοχές (Εθνικά Πάρκα κλπ) να σταματήσουν το κυνήγι (παραδίδοντας άδεια και όπλα) και σαν αντάλλαγμα τους προσφέρεται εξοπλισμός για παρατήρηση πουλιών (τηλεσκόπια, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές) αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής σε οικοτουριστικές επισκέψεις σε βιοτόπους της Ευρώπης.
dr3
Εκτός της ΟΙΚΙΠΑ που δραστηριοποιείται στα Εθνικά Πάρκα Χελμού-Βουραϊκού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς, στο πρόγραμμα συμμετέχουν, η Οικολογική Κίνηση Έβρου για την περιοχή του Δέλτα και αντίστοιχες οργανώσεις απ’ τα Εθνικά πάρκα ABRUZO της Ιταλίας DONANA της Ισπανίας και TRIGLAV της Σλοβενίας.
Οι συμμετέχοντες κυνηγοί αφού παραδώσουν τον οπλισμό τους εγγράφονται στο πρόγραμμα έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δύο 7ήμερες επισκέψεις το χρόνο στα συνεργαζόμενα Εθνικά Πάρκα, με πλήρη κάλυψη των εξόδων τους και οικολογική ξενάγηση από εθελοντές των εκεί οργανώσεων. Αντίστοιχες επισκέψεις θα γίνουν και στην περιοχή της Στροφυλιάς από κυνηγούς των άλλων περιοχών της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής 18 κυνηγοί από την περιοχή Λάπα-Μετόχι 6 από τα Λεχαινά Ηλείας και 12 απ’ τα Καλάβρυτα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2015, όταν όλοι οι συμμετέχοντες επισκεφτούν όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα λήγει στις 31-2-2012.

Την επόμενη με νεότερη ανα¬κοίνωσή μας αναφέραμε πως το δελτίο ήταν μια μικρή «συμβολή» της ΟΙΚΙΠΑ στον εορτασμό της Πρωταπριλιάς!!! Αναφορά στην «διάψευση» έκαναν μόνο οι εφημερίδες ΓΝΩΜΗ και ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ η οποία έγραψε χαρακτηριστικά: «Πρωταπριλιάτικο και το δελτίο τύπου της ΟΙΚΙΠΑ για επι¬τυχή έκβαση της μάχης για απαγό¬ρευση του Κυνηγιού. Μια που δεν βγαίνει τίποτα σ αυτό, είπε να κάνει την ΟΙΚΙΠλάκα της.»
Άντε και του χρόνου!!!