Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την ηχορρύπανση στο Δήμο της Πάτρας

Δελτίο τύπου του δικτύου φορέων για την προστασία από την Ηχορρύπανση

Πάτρα 6-7-2016

 

 

Την Τρίτη 5 Ιουλίου, μετά από αίτημα του Δικτύου Φορέων για την προστασία των πολιτών από την ηχορρύπανση, έγινε στην αίθουσα του ΤΕΕ, ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ηχορρύπανση στο Δήμο Πατρέων λόγω της αύξησης περιστατικών ηχορρύπανσης και συνεχών καταγγελιών από τους πολίτες της Πάτρας.

Στη συνάντηση, την οποία συντόνιζε ο αντιδήμαρχος κ. Π. Στάμος, είχαν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν για την καταπολέμηση της ηχορρύπανσης. Παρά το ότι ο Δήμαρχος είχε προγραμματίσει να παρευρίσκεται στην συνάντηση, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω έκτακτου σημαντικού ραντεβού. Παρόντες όμως ήσαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Πελεκούδας και Μελάς.

Το Δίκτυο Φορέων εκτιμώντας την θετική αυτή παρέμβαση του Δήμου, ευχαρίστως δέχθηκε την πρόσκληση και συμμετείχε στη συνάντηση με πολυπληθή αντιπροσωπία. εκπρόσωπος του Δικτύου κ. Β. Πασσάς, έκανε μια εκτενή τοποθέτηση και πρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις που συνοψίζονται στα εξής:

1) Τα μαγαζιά να αναρτούν το ωράριο λειτουργίας μουσικών οργάνων, όπως αναφέρεται στην άδεια και να τηρείται αυστηρά. Να υπάρχει  δυνατότητα ενημέρωσης υπηρεσιών αν κάποιο μαγαζί παραβαίνει ωράριο. Δεν μπορεί όλα τα εμπορικά να τηρούν ωράρια και όχι τα μαγαζιά της νύχτας.

2) Να  αποφασίσει ο Δήμος αν οι πεζόδρομοι είναι για τους πεζούς η θα λειτουργούν σαν προέκταση των μαγαζιών και όχι μόνο ( διέρχονται δίκυκλα, παρκάρουν δίκυκλα κ.λπ.).. Όμως όποια απόφαση πάρουν να τηρηθεί και να γνωρίζουμε με σαφήνεια τι θα χρησιμοποιούν οι πεζοί και τι τα μαγαζιά.

3) Να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει μουσικά όργανα, τι σημαίνει λειτουργία  και  ειδικά το καλοκαίρι.  Δίδεται άδεια για μουσική σε εξωτερικό χώρο;  Για να γίνει αυτό χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις. Άραγε εκτός μαγαζιού δεν πρέπει να ακούγεται μουσική.

4) Να  δημιουργηθεί μία επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής των όποιων αποφάσεων από τους συμμετέχοντες με συντονιστή τον Δήμο, η οποία να έχει τακτικές συναντήσεις 1 φορά τον μήνα. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει ως ομάδα  εργασίας, όπου οι εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών θα  συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο καλής λειτουργίας, που θα είναι από όλους αποδεκτό αλλά ταυτόχρονα θα  αναλαμβάνουν την δέσμευση της τήρησής του. Επίσης θα κάνουν όποιες άλλες παρεμβάσεις συμφωνήσουν, όπως προτάσεις για βελτίωση  θεσμικού πλαισίου κ.λπ.

 

Εκτός του Δικτύου έλαβαν το λόγο και έκαναν τοποθετήσεις εκπρόσωπος των καταστηματαρχών εστίασης κ. Κοτοπούλης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου Πάτρας κ. Ρόδης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Υγιεινής κ. Αγγελόπουλος, ο Υποδ/ντης της Αστυνομικής Δ/νσης Αχαϊας κ. Γκίζας, ο Δ/ντης του 2ου Αστυνομικού Τμήματος κ. Αθανασόπουλος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στάμος.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα και όλοι οι φορείς ενστερνίστηκαν και δέχθηκαν ευχαρίστως να συμμετέχουν, στην πρόταση του Δικτύου για τη δημιουργία Επιτροπής παρακολούθησης. Ο δε Αντιδήμαρχος κ. Στάμος, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει πολύ σύντομα στη δημιουργία αυτής της Επιτροπής και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και όλες τις πλευρές, για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Ιδωμεν …

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

—ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

—ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗ»

—ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

—ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

—ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: ΠΡΟΤΑΣΗ 2610.451790 (8-12πμ) 

ΟΙΚΙΠΑ 2610.321010 (7–9μμ), ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ 2615.002009