ΠΟΛΙΤ-ΟΙΚΟ-ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2018

E2Άλλος ένας χρόνος πέρασε γοργά με επανάληψη και εξέλιξη προς το χειρότερο των γνωστών, και ανιαρών πλέον, προβλημάτων.

Ανεργία, καταστροφικές πλημμύρες, μεταναστευτικό, Τρόικα , μνημόνια, αυτοκτονίες λόγω χρεών, ναυάγια φουσκωτών γεμάτων με οικονομικούς μετανάστες (Έλληνες, Αφρικανούς, Ασιάτες), εγκατάλειψη της χώρας μας από τα καλύτερα μυαλά, για να κάνουν την τύχη τους σε άλλες χώρες (εμείς που μένουμε μάλλον έχουμε εγκέφαλο Γ΄ κλάσεως), κλιματική αλλαγή, Μακεδονικό…

Ο γνωστός από παλιά SODRANOEL SOLFARAK προσπαθεί και φέτος να κάνει πρόβλεψη για το νέο έτος, με εύλογες επιφυλάξεις, όπως πάντα, καθότι η ελληνική πραγματικότητα διαψεύδει συνήθως κάθε δυνατότητα πρόβλεψης και προγραμματισμού. Καθ’ οδόν προς τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας μας γλίτωσα από ένα παρ’ ολίγον θανάσιμο τροχαίο από την πτώση μικρού μετεωρίτη και από μπανανόφλουδες στρωμένες επιμελώς έξω από το Δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Αναταραχή και πάλι στις Δημόσιες Υπηρεσίες από την υποχρεωτική αξιολόγηση των Δ. Υπαλλήλων. Η νέα τροπολογία προβλέπει απίστευτα προσωπικά δεδομένα όπως:

  • Σε πόσες διαδηλώσεις/κομματικές συγκεντρώσεις έχει συμμετάσχει ο κρινόμενος.

  • Πόσες αφίσες προεκλογικές έχει κολλήσει.

  • Πόσα χρόνια έκανε να πάρει πτυχίο (αν τελείωσε τις σπουδές του κανονικά στα 4 ή 5 χρόνια θα απορρίπτεται, καθότι διαθέτει, ίσως, τεκμήριο αριστείας).

  • Σε πόσα γραφεία καθηγητών ΑΕΙ «έχτισε» την πόρτα και για πόσες ώρες ή μέρες.

  • Πόσα τετραγωνικά μέτρα τοίχων ΑΕΙ έχει μουτζουρώσει/βάψει/τοιχοκολλήσει.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Μεγάλες δυσκολίες στους νέους της Ελλάδας να δημιουργήσουν οικογένεια. Στην ανεργία και στην γενική οικονομική δυσπραγία προστίθεται εμβόλιμη διάταξη σε Νομοσχέδιο για τα Δημόσια Έργα, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε περίπτωση γάμου ή απλής συμβίωσης, ενώ για την απαραίτητη άδεια απόκτησης παιδιών (που είναι τεκμήρια) θα υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις για την χρήση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγής αποβλήτων κλπ. Στόχος προφανής, η εξώθηση όσων νέων έχουν απομείνει να φύγουν εκτός Ελλάδος, αφού άλλωστε αντικαθίστανται άμεσα από πολύτεκνους μετανάστες, που θα αποτελέσουν το νέο δυναμικό ενίσχυσης της κατανάλωσης και της φθηνής εργασίας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Κατεπείγουσα έρευνα, που πραγματοποίησαν ομάδες ενδιαφερόμενων πολιτών και Συλλογικοτήτων για το θέμα των χειμάρρων και του κινδύνου πλημμυρών στην Αχαΐα κατέδειξε τα εξής:

  • Όλοι οι χείμαρροι και οι ποταμοί είναι αυθαίρετοι, χωρίς άδεια από οποιαδήποτε Αρχή ή Υπηρεσία. Πρωταθλητές αυθαιρεσίας είναι ο Βουραϊκός , ο Σεληνούντας και ο Γλαύκος.

  • Αδιαφορούν προκλητικά για την επέκταση οικοπέδων των πολιτών μέσα στην κοίτη, το μπάζωμα στις όχθες, την απόληψη αμμοχάλικου από κατατρεγμένους εργολάβους, την μετατροπή της κοίτης σε δενδροπερίβολα.

  • Η κλιματική αλλαγή δεν σέβεται καθόλου τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ως προς το μέγιστο ύψος βροχής που επιτρέπεται, καθώς και τη διάρκεια μιας έντονης καταιγίδας, αφού η ποσότητα νερού βροχής, που πέφτει κάθε φορά, ξεπερνά τα όρια.

Για την ιστορία, η βασική συλλογικότητα ήταν η Σ.ΚΑ.Π.Α.Ν.Ε.Δ. (Συλλογικότητα Καταπατητών Παλαιών Αυθαιρετούχων και Νέων Εμπρηστών Δασών).

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Έντονη αντιπαράθεση και πάλι για το θέμα της υπογειοποίησης της γραμμής του ΟΣΕ στην Πάτρα. Η πρόταση, στην οποία καταλήγουν οι περισσότερες πλευρές – Οικολόγοι, Δήμος, Εμπορικός Σύλλογος, ΣΑΑΠ (Σύνδεσμος Αρπακτικών Ακινήτων Πλειστηριασμών – καθότι ο Σύλλογος Ιδιοκτητών τείνει προς εξαφάνιση) είναι η υπογειοποίηση να γίνει κάτω από τον θαλάσσιο βυθό της παράκτιας ζώνης, σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτογραμμή, με κόστος μόλις 500% υψηλότερο από εκείνο της υπέργειας χάραξης. «Το μετρό είναι εφικτό, άλλωστε έχουμε τεχνογνωσία υπογειοποίησης σε πολλές περιοχές, όταν μετατρέψαμε χείμαρρους και ποταμούς σε υπόγειους αγωγούς, για να χτίσουμε τις πόλεις μας», τόνισε η εκπρόσωπός του κα JOHN GYPSFULVUS. Και να μην ξεχνάμε: λεφτά υπάρχουνε!

ΜΑΪΟΣ

Απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αυτόματης Απορρύθμισης (Υ.Α.Δ.Δ.Α.), όπως τελικά ονομάζεται πλέον το πρώην Υπουργείο Εσωτερικών. Βασικός στόχος είναι οι πολίτες που ζητούν άδεια για διάφορους σκοπούς (οικοδομής, μπάζωμα ρεμάτων, άδεια ταφής, άδεια οδήγησης, άδεια χρήσης νερού κλπ) να μπορούν να τη δίνουν μόνοι τους στον εαυτό τους, επισήμως όμως. Προϋπόθεση: Μια ειδική υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της οικοδομής, καταστροφικής πλημμύρας, θανατηφόρου τροχαίου, εξάντλησης νερού κλπ θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι οι ίδιοι, χωρίς την παραμικρή αξίωση από το κράτος. Ελπίζεται ότι αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ευθύνης σε όλους τους πολίτες!

ΙΟΥΝΙΟΣ

  • Η νέα ΟΛΥΜΠΙΑ οδός Κορίνθου-Πατρών μείωσε θεαματικά τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, με δυσάρεστες επιπτώσεις σε μια σειρά επαγγελματιών (συνεργεία αυτοκινήτων, Ορθοπεδικοί, Χειρούργοι, γραφεία κηδειών κλπ) και στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω των Μνημονίων για σταδιακή μείωση του πληθυσμού.

  • Στα τάρταρα η βαθμολογία της Ελλάδας κατά την περίφημη «Αξιολόγηση» από τους θεσμούς, το πρακτορείο STANDARD END POOR και τις λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις του πλανήτη. Ωστόσο δεν προβλέπονται εκλογές, αφού η ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνεται, μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, από το Βερολίνο. Η πρώτη κίνηση είναι η απόλυση όλων των πολιτικών, επαναπροσληψή τους και συγχώνευση όλων σε ένα ενιαίο κόμμα, με μηνιαία αποζημίωση τον κατώτατο μισθό, που οι ίδιοι ψήφισαν για τους άλλους.

ΙΟΥΛΙΟΣ

  • Με μεγάλη καθυστέρηση καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους. Η πλέον πρακτική λύση είναι η μετανάστευση στην Αυστραλία, όπου τώρα έχουν τον χειμώνα του Νότιου Ημισφαιρίου. Ήδη πολλοί συνέλληνες ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για την Αυστραλία, όπου θα το συνδυάσουν και με την εξεύρεση εργασίας αξιοποιώντας ταυτόχρονα και το επίδομα θέρμανσης.

  • Τσούχτρες και πλαστικά σκουπίδια κατακλύζουν ξαφνικά τις ακτές, ύστερα από τις έντονες καταιγίδες που «καθάρισαν» πολλά ρέματα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Οι ξενοδόχοι απελπισμένοι, οργανώνουν χάπενινγκ για τους τουρίστες, όπου κερδίζει όποιος συγκεντρώσει σε μια ώρα την μεγαλύτερη ποικιλία απορριμμάτων σε χρώματα και ποικιλία προέλευσης.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αν και «τον Αύγουστο Δεν Υπάρχουν ειδήσεις», κατά τον Ουμπέρτο Έκο, έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις:

  • Καταγραφικές κάμερες τοποθετούνται σε επίκαιρα σημεία πάνω από κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά και σε μπλε κάδους ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Προστασίας του Αλήτη (πρώην Δημόσιας Τάξεως) ελπίζει ότι θα εντοπίσει αυτούς που ψάχνουν για φαγώσιμα υπολείμματα ή ανακυκλώσιμα υλικά προκαλώντας παράνομη και ασύστολη φοροδιαφυγή, αφού δεν αγοράζουν από καταστήματα με αποδείξεις και πωλούν στη μαύρη αγορά τα ανακυκλώσιμα χωρίς παραστατικά.

  • Η διαστημική έρευνα στην υπηρεσία των Ελλήνων φορολογούμενων! Εντύπωση προκαλεί τις τελευταίες μέρες στους προϊσταμένους των ΔΥΟ η αθρόα κατάθεση εξωδίκων από κατόχους (ακόμη…) μεγάλων ακινήτων, βάσει των οποίων δεσμεύονται να πληρώσουν τις οφειλές τους μετά το 2029, εφόσον η επαπειλούμενη πιθανότητα πτώσης αστεροειδούς στη Γη δεν επαληθευτεί. «Αν πρόκειται να καταστραφεί όλη η Γη, τι νόημα έχουν οικόπεδα, ΕΝΦΙΑ, κράτος, κλπ». Άλλη ομάδα φορολογούμενων πάλι, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, υποστηρίζει ότι θα καταβάλει όλες τις οφειλές της στην Άλλη Ζωή, όταν με το καλό έλθει η Δευτέρα Παρουσία. Οι περιπτώσεις εξετάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τουριστική αξιοποίηση καταστροφικών φαινομένων στα νησιά (πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές) προβλέπεται από τη νέα Νομοθετική ρύθμιση, που θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες. Οι πλημμύρες θα συνδυάζουν αγώνες ράφτιγκ με θαλάσσιο σκι και σερφινγκ στα λασπωμένα κύματα, οι κατολισθήσεις αγώνες αυτοκινήτων 4X4 σε πραγματικά άγριες συνθήκες. Οι εκτιμήσεις για έντονες βροχοπτώσεις και την επικείμενη βαρυχειμωνιά κάνουν την παραπάνω ρύθμιση απαραίτητη.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

  • Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Πάτρα. Ανεμοστρόβιλος πλήττει το λιμάνι και αρπάζει 10 ταλαίπωρους μετανάστες από τα κάγκελα του νέου λιμανιού, για να τους αποθέσει σώους στο κατάστρωμα του πλοίου για την Ιταλία. Οι ίδιοι το θεώρησαν ως θεία επέμβαση του Αλλάχ, που τον ευχαρίστησαν στρεφόμενοι προς την Μέκκα και ο καπετάνιος του πλοίου τους προσέλαβε ως ναύτες για το πλοίο «MEDITERRANEAN SHAME».

  • Δεν προβλέπεται φέτος να λειτουργήσουν τα Λύκεια, αφού οι γονείς κήρυξαν λοκ-άουτ και δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο. «Αφού έχουμε και πληρώνουμε φροντιστήρια, τι το θέλουμε το σχολείο;». Η πρόταση της ΟΛΜΕ να αξιοποιηθούν οι καθηγητές σε προγράμματα δενδροφύτευσης, αλλά και ιδιαιτέρων μαθημάτων για την ενίσχυση της διδασκαλίας των φροντιστηρίων μελετάται αρμοδίως και αναρμοδίως…

  • Νέα πρωτοποριακή λύση για την διαχείριση απορριμμάτων προτείνει η ειδική προς τούτο επιτροπή, που συγκροτήθηκε με ευθύνη του Υ.Π.Ε.ΚΑ. (Υπουργείο Περιβαλλοντικών Επαναλαμβανόμενων ΚΑταστροφών). Θα συγκεντρώνονται σε βουνά, όπως στην εικόνα, και με λίγη κάλυψη τοπικά θα μετατρέπονται σε επισκέψιμο χώρο πολιτισμού. Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στα πλαίσια του GARBAGE MUSEUM PROJECT, αφού ο σύγχρονος πολιτισμός καταλήγει στην αέναη παραγωγή απορριμμάτων, που θα είναι πολύτιμα για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Οργανωμένοι πλέον οι κουκουλοφόροι στα παραδοσιακά επεισόδια για την επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου, παρελαύνουν με τα όπλα τους (ρόπαλα, καλάσνικοφ) στους δρόμους της Αθήνας χωρίς να τους εμποδίσει κανείς (βλ. εικ.).

«Στόχος μας είναι να κλείσουν τα ΑΕΙ και οι νέοι να παίρνουν πτυχίο χωρίς σπουδές και χάσιμο χρόνου». Για τις καταστροφές που προκαλούν δεν θεωρούν ότι κάνουν κακό, αφού οι επισκευές και το ξαναχτίσιμο των γκρεμισμένων δίνουν δουλειά σε πολλούς τεχνίτες συνεργείων, που ήταν άνεργοι λόγω της κρίσης στην οικοδομή. Πάντως, σε μια αναπάντεχη κίνηση, η αστυνομία συνέλαβε 10 από αυτούς και τους έκλεισε σε ένα κελί παρέα με 15 συλληφθέντες τζιχαντιστές, οι οποίοι έψαχναν για ευκαιρία να εξασκήσουν σε πραγματικές συνθήκες το γνωστό ταλέντο τους!

ΔΕΚΕΜBΡΙΟΣ

Μετά την αποτυχία για την τόνωση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ, η νέα τάση είναι πλέον η Γεροντική Επιχειρηματικότητα, επιβεβλημένη και λόγω της καλπάζουσας γήρανσης του πληθυσμού. Το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.Σ.Α. (Ειδική Συλλογική Προσπάθεια Απογοητευμένων Σαλεμένων Αποκλήρων) επικεντρώνεται σε κλάδους παραγωγής και εμπορίας ειδικών γκάτζετ, όπως: μπαστούνια, πάνες ακράτειας, αναπηρικά πολυμορφικά αμαξίδια ικανά για συμμετοχή σε αγώνες FORMULA 1, Δημιουργικά Σεμινάρια Νέων Τεχνολογιών, Αυτοδιαχείριση/Ανακύκλωση Αποκλήρων μέσα σε ειδικούς κάδους: όσο ο πελάτης είναι εν ζωή, ο κάδος έχει την μορφή καναπέ-καθιστικού στο σαλόνι, και με ένα απλό διακόπτη TRANSFORMER παίρνει αμέσως την τελική του μορφή! Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από υποψηφίους άνω των 70 ετών, που ελπίζουν σε βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ δείχνει σαφώς ότι στη συλλογική προσπάθεια «όλοι μαζί μπορούμε» δεν υπάρχουν περιορισμοί! Ο κος SOLFARAK ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν τη σχετική δήλωση!

Με ένα ρούχο απέμεινε φορολογούμενος που κατέθεσε τα τελευταία του ευρώ για πληρωμή ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας και δόσης δανείου (βλ. φωτογραφία).

Άλλοι φορολογούμενοι πάλι σαλτάρισαν εντελώς, όπως ιδιοκτήτρια γνωστού κομμωτηρίου, η οποία συνειδητοποίησε ότι έχει να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής της, που μόλις είχε χτενίσει για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

Επειδή σε μιαν ευνομούμενη πολιτεία αυτά είναι απαράδεκτα, δεν μένει παρά να ευχηθούμε σε όλους:

  • Να βρίσκονται εν ζωή του χρόνου τέτοιες άγ(ρ)ιες μέρες.

  • Να κυκλοφορούν με πιο οικολογικά οχήματα, ώστε να συμβάλουν στη μείωση των αέριων ρύπων στις πόλεις μας (βλ. εικ.).

ΜΟΝΤΕΛΟ «ΤΑR 1» φορολογήσιμου ταράνδου (χειμερινό)

  • Να μην υποκύψουν στον πειρασμό της εκούσιας αποχώρησης από τα εγκόσμια λόγω των δύσκολων καταστάσεων.

  • Εφόσον διαβάζουν αυτή τη στιγμή την εφημερίδα μας, είναι σαφώς σε πλεονεκτική θέση ως προς τους συνανθρώπους μας, που βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα σε προχωρημένο στάδιο ανακύκλωσης, είτε βρίσκονται σε θάλαμο εντατικής κάποιου νοσοκομείου, είτε είναι καθ’ οδόν προς το θαλάσσιο βυθό σε κάποια ακτή της Μεσογείου (πάντως όχι επειδή συμμετέχουν σε Ωκεανογραφική αποστολή ή σε τουριστικό γκρουπ καταδυτικού τουρισμού…).

Και του χρόνου SODRANOEL SOLFARAK (και για την αντιγραφή: Λεονάρδος Τηνιακός)