ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ: Αξιοποίηση ΝΑΙ, καταστροφή ΟΧΙ!

Προβληματισμός από τις αποσπασματικές ενέργειες του Δήμου Πατρέων

Η ΟΙΚΙΠΑ σε στενή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίας Προαστίου Πατρών «Η ΔΡΑΣΗ» ήρθαν σε επαφή με το Δήμο της Πάτρας και τρείς εκπρόσωποί μας (Θ. Κουτρούμπας, Τ. Λιάτσος και Τ. Κυρίτσης) επισκέφτηκαν τον προηγούμενο μήνα στο γραφείο του τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κορδά θέτοντας το θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης του Πλατανόδασους στις εκβολές του Χαράδρου. Η συνάντηση έγινε μετά την πρώτη επέμβαση του Δήμου στην περιοχή με βαριά μηχανήματα.

Τονίσαμε τότε στον κ. Αντιδήμαρχο την ανάγκη σχεδιασμού, πριν από την υλοποίηση των όποιων παρεμβάσεων και αποχωρήσαμε με τη διαβεβαίωση πως δεν θα γίνουν ΑΛΛΕΣ αυθαίρετες και απρογραμμάτιστες παρεμβάσεις. Έδωσε, μάλιστα, εντολή ο κ. Κορδάς σε αρχιτεκτόνισσα του Δήμου να ασχοληθεί με την αποτύπωση του πλατανόδασους και τον σχεδιασμό των προτιθέμενων παρεμβάσεων (παιδικής χαράς, όργανα γυμναστικής, ποδηλατόδρομου, μονοπάτια περιπάτου, τοποθέτηση παγκακιών, μικρής λίμνης στο χώρο του καλαμιώνα, και ήπιο φωτισμό. Θέλοντας δε να συμβάλουμε στη (σωστή και οικολογικά συμβατή) αξιοποίηση του χώρου, συντάξαμε και αποστείλαμε στο Δήμο Υπόμνημα (παρατίθεται στη συνέχεια) με τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Δυστυχώς όμως, και παρά το γεγονός ότι το υπόμνημα με τις θέσεις μας στάλθηκε στο Δήμο, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ και ακατανόητης παρέμβασης από τη μεριά του Δήμου, αυτή τη φορά με επίστρωση μπάζων (φερτά χώματα) στο εκχερσωμένο τμήμα του πλατανόδασους.

Για το λόγο αυτό η ΟΙΚΙΠΑ (στις 3-5-2018) απέστειλε σχετική αναφορά στην καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σχεδιασμός για την επέμβαση αυτή και γενικότερα να ληφθεί μέριμνα, ώστε η όποια επέμβαση να μη θίξει το χαρακτήρα του εν λόγω χώρου ως φυσικού παραθαλάσσιου και παραποτάμιου πλατανόδασους.

Είμαστε στη διάθεση του Δήμου, για να συμβάλουμε δημιουργικά στην αξιοποίηση του χώρου, αλλά δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε καταστροφικές και απρογραμμάτιστες παρεμβάσεις.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Οι παρακάτω φορείς, που συνυπογράφουν το παρόν κείμενο, θέλοντας να συμβάλουν θετικά στο σχεδιασμό του Δήμου για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλατανόδασους στην παραλία Προαστίου (θέση Δάφνες) επισημαίνουν και προτείνουν τα παρακάτω:

  • Ο χώρος είναι πρωτίστως βιό­τοπος, μικρό μεν, αλλά σπάνιο παραποτάμιο και παραθαλάσσιο πλατανόδασος. Ο υπόροφος (θάμνοι, καλάμια, μικρότερα δέ­ντρα κλπ) δεν είναι μικρότερης σημασί­ας από τα πλατάνια, διότι φιλοξενεί πανίδα και επομέ­νως έχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά προστατευόμενης περιοχής.

  • Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του Δήμου, είναι φανερό ότι έγιναν χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα της υπόροφης ή χαμηλής βλάστησης στο δυτικό τμήμα, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία, όπου η διάνοιξη διάκενου ανάμεσα στα δέντρα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.

  • Για την εν λόγω περιοχή υπάρχει ειδικό καθεστώς προστασίας (ΓΠΣ Πάτρας/Τεύχος ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Φύλλου 358 – Εφημ. της Κυβερν. 30 Δεκεμβρίου 2011), το οποίο, προφανώς, δεν ελήφθη υπόψη, παρότι υπάρχουν σαφείς αναφορές (στα σημ. 4.4 & 4.6 ΠΕΠ6, που αναφέρονται στην «Περιοχή Προστασίας εκβολών Χαράδρου» πως «…Απαγορεύονται: Οι επιχώσεις …η όχληση των πουλιών, …η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, …η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών» κλπ).

  • Η περιοχή με τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν προσφέρεται για τη δημιουργία θεματικού πάρκου Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αναψυχής. Για τη χρήση αναψυχής πρέπει, κατά προτεραιότητα, να χρησιμο­ποιηθούν τα τμήματα, που πλέον διαμορφώθηκαν στο δυτικό τμήμα να μην γίνει καμία άλλη εκχέρσωση, οι δε εκχερσωμένοι χώροι εντός του δάσους να αφεθούν στη φυσική αναγέννηση και βλάστηση.

  • Στο δυτικό τμήμα, όπου υπήρχαν καλάμια και πηγές γλυκού νερού, ζούσαν σημαντικοί πληθυσμοί αμφιβίων, όπου και αναπαράγονταν. Προτείνουμε τη δημιουργία μικρής τεχνητής λίμνης για την προστασία τους και την υποβοήθηση της αναπαραγωγής τους.

  • Ο όποιος φωτισμός χρειαστεί για το τμήμα που θα φιλοξενήσει απλές εγκαταστάσεις αναψυχής οφείλει να σχεδιαστεί με τη βοήθεια ειδικών, ώστε να μην αποβαίνει επιβαρυντικός για την πανίδα του πλατανόδασους.

  • Δρόμοι εσωτερικοί, νέοι, δεν χρει­άζονται, ένας υπάρχων (με δύο κλάδους), που διασχίζει το πλα­τανόδασος επαρκεί για περίπατο. Αυτός να βελτιωθεί (όχι να δια­πλατυνθεί) και, φυσικά, να είναι μόνο για πεζούς ή ποδήλατα, όχι για αυτοκίνητα.

  • Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει περίφραξη της περιοχής. Σε κάθε περίπτω­ση όμως, οι είσοδοι στο πλατανόδασος (οδός Αχιλλέως, οδός Τεύκρου, οδός Νηρέως) και η πρόσβαση στο πλατανόδασος από την παραλία «Δάφνες» επιβάλλεται να είναι μη-προσπελάσιμη για τα οχήματα.

  • Η οδός Τεύκρου, δυτικό όριο του πλατανόδασους, πρέπει να διανοιγεί στο προβλεπόμενο πλάτος, ώστε να δώσει και μερική λύση στο θέμα της στάθμευσης επισκεπτών με Ι.Χ., ταυτόχρονα δε οριοθετείται το πλατανόδασος.

Δεν πρέπει πάντως να αναμένουμε μεγάλη επισκεψιμότητα σε κάθε περί­πτωση, δεν υπάρχει σύγκριση με το Νό­τιο Πάρκο, που εξυπηρέτησε πυκνοκα­τοικημένες συνοικίες πολυκατοικιών, η περιοχή Προαστίου και ευρύτερα είναι αραιά κατοικημένη.

Μπορούμε να έχουμε ανα­ψυχή και αυξημένη (στα όρια όμως του εφικτού) επισκεψιμότητα, μη αγγίζο­ντας άλλο το δάσος, αλλά και περιορί­ζοντας την αποψιλωτική επέμβαση.

Η αξία της περιοχής αυτής είναι ακριβώς αυτή: είναι ένα μικρό αλλά φυσικό δά­σος, μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί.

Είναι πρόθεσή μας να βοηθήσουμε το Δήμο να προβεί σε ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των συνδημοτών μας, μόνο εάν οι παραπέρα ενέργειες και παρεμβάσεις γίνουν με σχεδιασμό και μελετημένες παρεμβάσεις, που συνάδουν στην ιδιαιτερότητα του χώρου, όπως αυτή αναφέρθηκε παραπάνω.

ΟΙΚΙΠΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ «Η ΔΡΑΣΗ»

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Θέμα: Επίστρωση μπάζων σε εκχερσωμένο τμήμα του Πλατανόδασους Προαστίου

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες περιοίκων, που έφτασαν σε μας σήμερα το πρωί, χωματουργικά μηχανήματα επιστρώνουν αγνώστου σε μας προέλευσης μπάζα στο εκχερσωμένο τμήμα του πλατανόδασους, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή «Δάφνες» Προαστίου, στην Πάτρα, δίπλα στην κοίτη του Χαράδρου. Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Πατρέων προτίθεται να προχωρήσει σε κατασκευή έργων προς χρήση αναψυχής στο τμήμα αυτό.

Παρακαλούμε όπως προβείτε, το ταχύτερο δυνατόν, σε αυτοψία, καθώς και επικοινωνία με τους αρμοδίους του Δήμου, ώστε να διαπιστωθεί αν: Υπάρχει σχεδιασμός για την επέμβαση αυτή, ποιος, πού στηρίζεται και ποια τα όριά του. Γενικότερα να λάβετε μέριμνα και να προβείτε σε ενέργειες προς το Δήμο, ώστε η όποια επέμβαση να μη θίξει το χαρακτήρα του εν λόγω χώρου ως φυσικού παραθαλάσσιου και παραποτάμιου πλατανόδασους.

Μετά τιμής

Για την ΟΙΚΙΠΑ

Γιώργος Κανέλλης

Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής