Παρέμβαση της ΟΙΚΙΠΑ για τη μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Με αφορμή την έγκριση της ΜΠΕ για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ, η ΟΙΚΙΠΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας-Ιονίου με την απόφασή της 111828 της 20/12/2023 ενέκρινε την εγκατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών μιας Μονάδας Διαχείρισης επικινδύνων και μη αποβλήτων, η οποία περιλαμβάνει και τμήμα αποτέφρωσης Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

Δεδομένου ότι:

(α) Η διαδικασία αυτή διαρκεί από το 2018

(β) Η τελική έγκριση της τροποποιημένης Μελέτης για την εν λόγω Μονάδα δόθηκε ενώ είχε προηγηθεί απορριπτική απόφαση τον Αύγουστο του 2023, που ακυρώθηκε με υπουργική απόφαση του Οκτωβρίου 2023

(γ) Η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπ. αρ. 76 του Δεκεμβρίου 2022, είναι μεν θετική, αλλά περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αναλυτικών παρατηρήσεων (5 σελίδες) σε σχέση με όχι πλήρως τεκμηριωμένες τεχνικές επιλογές της Μελέτης του έργου.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί  αναγκαίο πριν από την έναρξη της εγκατάστασης της Μονάδας αυτής, η οποία, αν προχωρήσει με ελαττώματα, είναι ενδεχόμενο να μην υπηρετήσει το σκοπό της, που είναι η ορθή διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, αλλά να προκαλέσει η ίδια προβλήματα αέριας ή εδαφικής ρύπανσης, να επανεξεταστούν από κατάλληλη επιστημονική επιτροπή τα σημεία της μελέτης, για τα οποία η Περιφέρεια διατύπωσε αρνητικές παρατηρήσεις, και οι απαντήσεις που ο φορέας του έργου έδωσε το 2023 σε αυτές, ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία μείζονος σημασίας έλλειψη ή ελάττωμα δεν παραμένει. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρξει σχετική ενημέρωση του κοινού.

Μονάδες ορθής διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και τον εθνικό σχεδιασμό που τις προβλέπει, είναι απαραίτητες, ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη τέτοιων αποβλήτων ή η παράνομη ταφή τους μαζί με τα αστικά απόβλητα. Οφείλουν όμως να καλύπτουν, χωρίς αμφιβολίες, τις αναγκαίες προδιαγραφές, ώστε πράγματι να συμβάλλουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και όχι το αντίθετο».

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή των κ.κ. Τάσου Γιακουμή, Γενικού Οικογενειακού Ιατρού και Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, Παναγιώτη Κανελλάκη, Γενικού Οικογενειακού Ιατρού του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας και Αμβρόσιου Φράγκου, Χημικού Μηχανικού, οι οποίοι  έκαναν επίσης και προσφυγή στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ απέστειλαν και επιστολή-αναφορά στο γραφείο του ίδιου, καθώς και της Υπουργού Εσωτερικών και του κ. Πρωθυπουργού.

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι ανωτέρω πολίτες καλούν τους επιστημονικούς φορείς (Ιατρικό Σύλλογο, Φαρμακευτικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας), τις Διοικήσεις της ΒΙΠΕ και του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της ΠΔΕ, τους Δήμους Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, τους Βουλευτές Αχαΐας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου, κοινότητες της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αγροτικούς συλλόγους, να ενημερωθούν και να πάρουν θέση.