Παράκτιοι αλιείς κατά της καταστροφικής βιντζότρατας

TF4Όπως και τον προηγούμενο χειμώνα, έχουμε νέα επεισόδια στο σήριαλ «οι βιντζότρατες ως αθώα εργαλεία της επιστήμης». Οι ιδιοκτήτες των (περίπου) διακοσίων σκαφών, που είναι εξοπλισμένα με το χαρακτηρισμένο από την εν ισχύι ευρωπαϊκή οδηγία για την αλιεία ως καταστροφικό αυτό συρόμενο εργαλείο, πιέζουν και πάλι, για να τους δοθεί κάποιων μηνών άδεια αλιείας με οποιοδήποτε δικαιολογητική βάση.

Υπενθυμίζουμε ότι ιδιαίτερα προσφιλές και όχι μόνο στη χώρα μας είναι το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας της σύνθεσης των αλιευμάτων. Είτε μιλάμε για τη φαλαινοθηρία και βρισκόμαστε στην Ιαπωνία είτε μιλάμε για τα μαυροδέλφινα και βρισκόμαστε στα Φερόε είτε μιλάμε για τα βυθόψαρα και βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αποδεδειγμένα καταστροφικές μέθοδοι ή στόχοι αλιείας επιδιώκεται να βαφτιστούν «έρευνα».

Αν αξίζει να σημειώσουμε κάτι, είναι η έγκαιρη και τεκμηριωμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αλιευτικών Συλλόγων, η οποία με πρόσφατο έγγραφό της προς το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ζητάει να παγώσει η διαδικασία προώθησης του «Διαχειριστικού Σχεδίου», που προωθεί ο Υπουργός Γεωργίας κ. Αποστόλου, ώστε να ακουστούν και οι δικές της απόψεις ως φορέα που εκφράζει χιλιάδες παράκτιους αλιείς σ’ όλη τη χώρα, που πλήττονται από την καταστροφική για το γόνο επίπτωση των βιντζοτρατών, όπως βέβαια και των άλλων συρόμενων εργαλείων.

Στο έγγραφό τους οι παράκτιοι αλιείς επισημαίνουν: 

– το λεγόμενο «Διαχειριστικό σχέδιο» υπεβλήθη με χρόνια καθυστέρηση και έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αλιείας

– τη μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων ερευνών για το εργαλείο της βιντζότρατας, στην οποία τεκμηριώνονται καταστροφικές επιπτώσεις του, ιδιαίτερα απορρίψεις υπομεγέθων ψαριών

– το ανοικτό ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των βινζοτρατάδων και των χιλιάδων παράκτιων αλιέων

– τη χρήση «ματιών» διαμέτρου 16 χιλιοστών έναντι των προβλεπομένων 40 από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2004.

Πρέπει να έχουμε ακόμη υπόψη ότι η χρήση συρόμενων εργαλείων εκτός από το γόνο πλήττει και άλλα, σημαντικά από οικολογική άποψη, θαλάσσια είδη, όπως τα κοράλλια και τα λιβάδια ποσειδωνίας.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε διαδοχικά άδειες, ανακλήσεις και νέες αδειοδοτήσεις των βιντζοτρατών για «έρευνα». Και αυτό τη στιγμή που είχαν διατεθεί κονδύλια αποζημίωσης για την απόσυρση των εργαλείων αυτών, ακριβώς γιατί χαρακτηρίζονται καταστροφικά από τον Κανονισμό εργαλεία. 

Καιρός είναι να ληφθούν κάποιες μακρόχρονης οπτικής αποφάσεις. Οι ειδήσεις για την κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων διεθνώς είναι κάθε χρόνο και ανησυχητικότερες. Χρέος μας είναι να καταργήσουμε τα συρόμενα εργαλεία και να προστατεύσουμε τα αλιευτικά πεδία και συγχρόνως τα οικοσυστηματα, που εμπίπτουν στην κυριαρχία της χώρας μας, διαφυλλάσσοντας συγχρόνως και τις ευκαιρίες επιβίωσης των χιλιάδων παράκτιων ψαράδων της χώρας μας.