…ΠΑΝΑΞΙΟΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΝΟΜΠΕΛ» 2021!

Και να, που ο πρώτος μήνας του φετινού καλοκαιριού έφτασε στο τέλος του με έναν …μίνι καύσωνα, που μας υπενθύμισε ότι πλησιάζουν οι …διακοπές μας. Εντούτοις, η πανδημία «καλά κρατεί» και …η μάσκα έχει γίνει πλέον το πιο απαραίτητο αξεσουάρ του ντυσίματός μας! «Παραζαλισμένος» ολόκληρος ο πλανήτης, μετά και τον εμβολιασμό των περισσοτέρων κατοίκων του, προσπαθεί αργά, αλλά σταθερά, να αποκτήσει φυσιολογικούς ρυθμούς, ώστε να πραγματοποιηθούν πάλι «άφοβα» συνήθεις, αγαπημένες  δραστηριότητες!

Έτσι, στα μέσα του Ιούνη, όπως κάθε χρόνο από το 1989, ανακοινώθηκαν οι έξι νικητές του φετινού Περιβαλλοντικού Βραβείου Goldman, ή «Πράσινου Νόμπελ» που μας δείχνουν πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν με τον ακτιβισμό βάσης! Οι βραβευθέντες είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», που όμως αγωνίστηκαν έμπρακτα για την ευημερία του πλανήτη στον τόπο τους και κατάγονται από κάθε μια από έξι γεωγραφικές περιοχές του κόσμου: την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τα νησιά και τα νησιωτικά έθνη, τη Βόρεια, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική.

Και οι νικητές είναι: (1) Η 68χρονη Σάρον Λαβίν από τις ΗΠΑ, που σταμάτησε την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής πλαστικών αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο St. James Parish της Λουιζιάνα, το οποίο θα παρήγαγε 1 εκατομμύριο κιλά επικίνδυνων υγρών αποβλήτων κάθε χρόνο. (2) Η 50χρονη Κιμίκο Χιράτα από την Ιαπωνία, που απέτρεψε την κατασκευή 13 νέων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι θα εξέπεμπαν συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους. (3) Η 38χρονη Λιζ Τσουρέι από το Περού, που βοήθησε τις κοινότητες των ιθαγενών να προστατεύσουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Yaguas. (4) Η 30χρονη Γκλόρια Μαίγκα-Καμότο από το Μαλάουι, που πίεσε την κυβέρνησή της να απαγορεύσει τα πλαστικά με πάχος ίσο ή μικρότερο από 60 μικρόμετρα και στις αρχές του 2020 να κλείσει τρεις εταιρείες, που παρήγαγαν παράνομα αυτά τα πλαστικά. (5) Ο 39χρονος Τάι Βαν Νγκουγιέν από το Βιετνάμ, που διέσωσε 1.540 παγκολίνους από το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής μεταξύ 2014 και 2020, δημιουργώντας, εκτός των άλλων, ένα κέντρο αποκατάστασης παγκολίνων, καθώς και την πρώτη μονάδα κατά της λαθροθηρίας στο Βιετνάμ! (6) Η 39χρονη Μάιντα Μπιλάλ από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας διάρκειας 503 ημερών(!), για την ακύρωση κατασκευής φράγματος στον ποταμό Kruščica, έναν από τους τελευταίους ποταμούς ελεύθερης ροής της Ευρώπης!