Ο φτερωτός κόσμος: Βραχοκιρκίνεζο

TF1Δυο είδη Falconidae έχει την τύχη να φιλοξενεί στους βιοτόπους και στις ανοιχτές εκτάσεις των καλλιεργειών το Εθνικό Πάρκο. Αυτά τα μικρά γεράκια, μεσαίου μεγέθους αρπακτικά επισκέπτονται την προστατευόμενη περιοχή και φωλιάζουν συμβιώνοντας με τον άνθρωπο ως συγκάτοικοι κάτω από την ίδια στέγη. 

Το βραχοκιρκίνεζο παρατηρείται περιμετρικά των υγροτόπων του Προκόπου και το κιρκινέζι καταγράφεται σε μεγαλύτερους αριθμούς φωλιάζοντας ακόμη και σε τεχνητές φωλιές, που έχουν τοποθετηθεί εντός του αστικού ιστού των Λεχαινών. 

Βραχοκιρκίνεζο

Το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) με γαμψό ράμφος και νύχια παρατηρείται να φωλιάζει στα βράχια των Μαύρων Βουνών, πλησίον του Προκόπου, αλλά και μέχρι το βόρειο Κοτύχι, όπου οι αγροκαλλιέργειες και οι πεδινές εκτάσεις του Εθνικού Πάρκου δημιουργούν κατάλληλο βιότοπο διατροφής. Συχνά παρατηρείται να φτεροκοπά αιωρούμενο σταθερά επιτόπου με τις στενές μυτερές φτερούγες και με την ουρά του να κρέμεται απλωμένη σαν βεντάλια. Χρησιμοποιεί την τεχνική του γυροπετάγματος εκμεταλλευόμενο τα θερμά ανοδικά ρεύματα και την επιτόπια αιώρηση.

Όταν κυνηγάει τα θηράματά του, πετάει σε ύψος 7-12 μέτρων, συνήθως επιτόπου, μέχρι να εντοπίσει την τροφή του, οπότε γέρνει απότομα προς το έδαφος ως ελεύθερη πτώση και ορμάει πάνω σε τρωκτικά, σκαθάρια, ακρίδες, σαύρες, βατράχια κ.α.

Επιλέγει παλιές φωλιές καρακάξας και κουρούνας, για να γεννήσει τα αβγά του, συνολικά 3-6, που κλωσά το θηλυκό επί 27-29 ημέρες. Τα νεογέννητα δέχονται τη φροντίδα των γονιών τους και θα πετάξουν μόλις συμπληρώσουν 27-32 ημέρες ζωής. Στο επόμενο φύλο αναφορά στο κιρκινέζι.

Επιμέλεια, φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  info@mamasis.gr