Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος της Πάτρας

Η Πάτρα αποκτά, σύντομα, έναν ποδηλατόδρομο, διπλής κατεύθυνσης, δίπλα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινάει από την Πλαζ και μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος – Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει σε έναν ακόμη παραλιακό χώρο αναψυχής, το Νότιο Πάρκο, όπου εκεί ήδη υπάρχει ποδηλατόδρομος. Οι εγκρίσεις των μελετών του έργου ολοκληρώνονται και αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του.

Η κατασκευή του ποδηλατόδρομου συνδέεται με την ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής της Πάτρας, αλλά και με την αντιδρόμηση της Κανακάρη, καθώς τα δύο αυτά έργα, (η Μικρή Περιμετρική ήδη είναι σε κυκλοφορία), μειώνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης και δημιουργείται χώρος για τη χρήση του ποδηλάτου και άλλων εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Ο ποδηλατόδρομος θα συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας μέσω ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων (πλατείες – πεζόδρομοι) συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων.

Μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές αλλαγές που θα φέρει το έργο του ποδηλατόδρομου, σε πρακτικό επίπεδο, είναι ότι οι οδοί Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος Αμαλίας και Ακτή Δυμαίων ως την Παπαφλέσσα η τελευταία, θα «χάσουν» περίπου τρία μέτρα από το οδόστρωμά τους, προς την πλευρά της θάλασσας, καθώς τόσο θα είναι το πλάτος του ποδηλατόδρομου, ο οποίος θα είναι διπλής κατεύθυνσης. Μια ακόμη αλλαγή είναι η μεταφορά του σταθμού οχημάτων ταξί στην Όθωνος Αμαλίας, έξω από το σταθμό του ΟΣΕ, σε νέα θέση μπροστά στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Σε επικοινωνία μας με τον Αντιδήμαρχο Β. Θωμόπουλο, του επιστήσαμε την προσοχή στην επικινδυνότητα του δρόμου στο κομμάτι της Όθωνος Αμαλίας, όπου τα αυτοκίνητα περνούν με μεγάλες ταχύτητες και του προτείναμε να μπουν χαμηλά κιγκλιδώματα για την ασφάλεια των ποδηλατών, κάτι που δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη και θα το μεταφέρει στους καθ’ ύλην αρμόδιους.