ΟΧΙ σε ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά. Το μέλλον ανήκει στις ΑΠΕ!

p5270141Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αντιπυρηνική ημερίδα της ΟΙΚΙΠΑ, την Παρασκευή 27 Μαΐου το βράδυ, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου στην Πάτρα.

Τα ορυκτά  καύσιμα είναι καταστροφικό για τον πλανήτη παρελθόν. Τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν προσωρινή διέξοδο με μη αποδεκτά κόστη (οικονομικά, υγείας και ασφάλειας, περιβαλλοντικά, πολιτικά).

ΟΙ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας ΜΠΟΡΟΥΝ να δώσουν μόνιμη και αειφορική λύση στο πρόβλημα της συμφιλίωσης του σημερινού πολιτισμού με τις αντοχές τους οικοσυστήματος αναχαιτίζοντας την κλιματική αλλαγή ως τα μέσα του αιώνα.

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της αντιπυρηνικής ημερίδας που με σημαντική επιτυχία διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με την ευκαιρία των 25 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ αλλά και την ίδρυσή της. Ένα συμπέρασμα στο οποίο έδωσε έμφαση η δραματική, όσο και αδικαιολόγητα καθυστερημένη, είδηση των τελευταίων ημερών, ότι και τρίτος από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έχει υποστεί τήξη πυρηνικών καυσίμων.

Στην σχεδόν γεμάτη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, οι αντιδήμαρχοι κ. Λοτσάρης και Σιγαλός, ο Βλ. Βελλόπουλος, καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ο πρώτος ομιλητής καθ. Ατομικής Φυσικής του Παν/μίου Αθηνών Αθαν. Γεράνιος, επιστήμονας με μακρόχρονη συμβολή στην εκλαΐκευση των συνεπειών της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, τόνισε ότι τα πράγματα στην Ιαπωνία είναι χειρότερα απ΄ότι παρουσιάζονται. Η ομολογημένη τήξη καυσίμων σε τρεις αντιδραστήρες του συγκροτήματος, οι σοβαρές αστοχίες αλλά και τα αντικειμενικά εμπόδια στην προσπάθεια ελέγχου του πολλαπλού ατυχήματος, τάξης 7 (ίδιας με του Τσερνομπίλ) μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε έκρηξη κάποιου αντιδραστήρα με απρόβλεπτες παγκόσμιες συνέπειες.

Ο καθηγητής  Γεράνιος κατέρριψε στην συνέχεια τους μύθους περί της καθαρής, φθηνής και ασφαλούς ενέργειας που παράγεται από τα πυρηνικά εργοστάσια. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι ασφάλεια στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να δεσμευτεί για τον έλεγχό τους επί 10.000 χρόνια!

Αν λάβουμε υπόψη τη ραδιενεργό ρύπανση από απόβλητα και κατάλοιπα της εξόρυξης του ουρανίου, το ανυπολόγιστο κόστος ατυχημάτων αλλά και της ίδιας της διάλυσης των εργοστασίων, την βλάβη στο DNA που μετακυλίεται στις επόμενες γενιές, η πυρηνική ενέργεια αποδεικνύεται πανάκριβη, ανασφαλής και ρυπαίνουσα, κατέληξε.

Ο πρόεδρος του «Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου» Αθαν. Αναπολιτάνος υπογράμμισε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκει η χώρα μας (γεωπολιτική ρευστότητα, αυξημένος κίνδυνος διασποράς ραδιενεργού υλικού, μεγάλη σεισμικότητα) προσδίδουν χαρακτηριστικά ανεύθυνης μεγαλομανίας στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, που ο κ. Ερντογάν διακήρυξε και πάλι 1-2 μέρες μετά την Φουκουσίμα! Η χώρα μας έχει νόμιμο συμφέρον να αντιταχθεί στα αλαζονικά σχέδια όχι μόνο των Τούρκων αλλά και άλλων γειτονικών χωρών (Βουλγαρίας, Αλβανίας) να προχωρήσουν σε ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων, γιατί οι επιπτώσεις από τα πυρηνικά ατυχήματα  (τόσο τα φανερά όσο και τα μη αποκαλυπτόμενα) δεν γνωρίζουν σύνορα. Για να υπογραμμίσει το αδιέξοδο της πυρηνικής επιλογής ο κ. Αναπολιτάνος ανέφερε δήλωση του Peter Bradford, πρώην μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής για την Πυρηνική Ενέργεια των ΗΠΑ: «Το να θέλει να λύσει κανείς το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες  είναι το ίδιο παράλογο με το να υπολογίζει σε ένα φράγμα που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη, για να δημιουργήσει μια λίμνη προκειμένου να σβήσει μια φωτιά  στο κοντινό δάσος».

Ο καθηγητής του Παν/μίου Πατρών κ. Νίκος Σιακαβέλλας μίλησε για την ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερο και να αξιοποιηθούν προς περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου  εναλλακτικές μέθοδοι που αφορούν την άμεση μετατροπή θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως η θερμοηλεκτρική μετατροπή, η θερμοϊοντική μετατροπή, τη  μαγνητοϋδροδυναμική μετατροπή. Ειδικότερα η τελευταία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα γιατί μπορεί να οδηγήσει στην  εξοικονόμηση των ορυκτών καυσίμων

(συμβατικών και πυρηνικών) κατά 30% περίπου. Παρουσιάζοντας την τεχνολογία της πυρηνικής σύντηξης, στην οποία ισχυρά κράτη επενδύουν ελπίδες, σημείωσε ότι δεν αναμένεται να επιτευχθεί πρακτική της αξιοποίηση πριν το 2030-40.

Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Γιώργος Κανέλλης στην εισήγησή του, τόνισε ότι, η πεποίθηση του οικολογικού Κινήματος ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να δώσουν αειφορική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα μέχρι περίπου τα μέσα του αιώνα, αποτελεί πλέον συμπέρασμα της  Ειδικής Έκθεσης του ΟΗΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Special Report on Renewable Energy – SRREN).

Ένα από τα τρία βασικά σενάρια της έκθεσης SRREN ήταν η Ενεργειακή Επανάσταση, η μελέτη που αναπτύχθηκε από την Greenpeace, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ (EREC) και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR).

Οι ΑΠΕ μπορούν να δώσουν έως και το 77% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης έως το 2050 (360 Exajoules/έτος) σύμφωνα με το πιο φιλόδοξο σενάριο, αναφέρει η μελέτη του ΟΗΕ.

Με την σύντηξη να αργεί –αν ποτέ επιτευχθεί βιομηχανικά- τα ορυκτά καύσιμα να καταστρέφουν το κλίμα και την πυρηνική ενέργεια ακριβή, ανασφαλή και επικίνδυνη το δίπολο εξοικονόμησης και Ανανεώσιμης Ενέργειας είναι μονόδρομος, κατέληξε ο εισηγητής.