ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΙΠΑ!

oikipaΈνας σύντομος απολογισμός μιας δύσκολης χρονιάς!

 

 

2020: Ένας δύσκολος χρόνος φτάνει στο τέλος του και η παγκόσμια κοινωνία προσπαθεί να «ανασάνει» και να ξαναβρεί χαμένες συνήθειες, ελπίδες, όνειρα…

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα η ΟΙΚΙΠΑ ήταν «παρούσα» στα οικολογικά (και όχι μόνο) δρώμενα της πόλης, του νομού, της χώρας και αυτή τη χρονιά. Δεν αφήσαμε τον ιό να μας καταβάλει και στο μέτρο του δυνατού συμβάλαμε στην ανάδειξη τοπικών ή και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων και θεμάτων.

Δεδομένου ότι η καθιερωμένη κοπή πίτας δεν θα γίνει φέτος με τη φυσική παρουσία των φίλων μας, θα επιχειρήσουμε ένα συνοπτικό  απολογισμό των δράσεών μας μέσα από τα δημοσιεύματα της «εν αιθρία», αισιοδοξώντας πως θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που η ΠΑΝΔΗΜΙΑ έφερε (και) στις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020.

 Λίγο πριν ο ιός φτάσει και στη χώρα μας με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην «εν αιθρία» τονίζαμε πως «Η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγή πολιτικών τώρα». Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήσαμε την (τελευταία) πολιτιστική εκδρομή στην Αθήνα, ενώ στείλαμε υπόμνημα στο Δήμο με τις θέσεις μας για τα έργα ανάδειξης του έλους Αγυιάς. Η τελευταία δημόσια εκδήλωση της χρονιάς ήταν η κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας, με έναν πλούσιο απολογισμό δράσεων του 2019.

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Με τον κορωνοϊό να επισκέπτεται επισήμως (και) τη χώρα μας και να ανατρέπει όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τότε, συνεχίσαμε να παρεμβαίνουμε  για τα θέματα προστασίας της Στροφυλιάς, όπου εγκληματικοί λαθροθήρες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν μέλος της ΟΙΚΙΠΑ. Τον ίδιο μήνα σε πρωτοσέλιδο σημείωμα με τίτλο  «Η εν αιθρία στα χέρια σας» τονίζαμε την ανάγκη στήριξης της οικολογικής μας εφημερίδας, διαισθανόμενοι τις δυσκολίες των καιρών. «Θύματα» της πανδημίας, που φούντωνε σιγά-σιγά, το αποκριάτικο πάρτι μας, αλλά και η έκθεση φωτογραφίας στα Ψηλαλώνια με θέμα «Η άγρια πανίδα της Ελλάδας».

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Μετά από εξαντλητικό διάλογο καταλήξαμε στη διατύπωση της θέσης μας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως των Αιολικών πάρκων λέγοντας «ΝΑΙ στις ΑΠΕ με όρους βιωσιμότητας». Στα τοπικά θέματα εστιάσαμε την προσοχή μας για μια ακόμη φορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης τονίζοντας πως είναι «Εξωπραγματικοί οι στόχοι του Δήμου για την Ανακύκλωση». Στη γειτονική μας Αιτωλοακαρνανία «11 Όρνια έπεσαν θύματα δηλητηρίασης στο φαράγγι της Κλεισούρας».

 

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2020

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα (1η καραντίνα) μας αναγκάζουν να εκδώσουμε διπλό το φύλλο της «εν αιθρία» προβάλλοντας την «Περιβαλλοντική Πανδημία» που  έσπειρε  η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, που κάθε άλλο παρά φιλοπεριβαλλοντικό ήταν. «Η καταστροφή της φύσης υπεύθυνη για τις πανδημίες» τονίζουν επιφανείς επιστήμονες, ενώ σε τοπικό επίπεδο αναρωτιόμαστε «Ως πότε θα γίνονται τσιμέντο οι πλατείες μας», με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την πλατεία «Καλλιπάτειρας».

 

 

ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Το καλοκαίρι αποτρέψαμε, μέσα από τα δημοσιεύματα στην «εν αιθρία», την «Παράνομη χωροθέτηση ανεμογεννητριών στα «Μαύρα Βουνά» της Στροφυλιάς, ενώ σε τοπικό επίπεδο ταχθήκαμε στο πλευρό του Δήμου για την  «Πεζοδρόμηση της Μαιζώνος και την Αντιδρόμηση της Κανακάρη», που συνεχίζουν να καρκινοβατούν. «Τα σκουπίδια, τα πρόστιμα και η πραγματικότητα των αριθμών» ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τη νομοθέτηση προστίμων στους Δήμους που δεν προωθούν την ανακύκλωση.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Άλλο ένα διπλό καλοκαιρινό φύλλο της «εν αιθρία» ήρθε εν μέσω κορωνοϊού, προβάλλοντας πρωτοσέλιδα πως πρέπει «Να απορριφθεί η επιλογή καύσης των απορριμμάτων» που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και «Να μην βαλτώσει η αξιοποίηση του έλους Αγυιάς» λόγω της επιμονής του Δήμου να διχοτομήσει τον καλαμιώνα του. Η μεγάλη όμως «μάχη» του καλοκαιριού απέτρεψε τελικά την παραχώρηση αμμοθινών σε ιδιώτη, στην περιοχή «Καλόγρια» της Στροφυλιάς.

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Λίγο πριν από τα δεύτερα περιοριστικά μέτρα, αναζητούσαμε εναγωνίως νέο στέκι, για να στεγάσουμε τα «οικολογικά μας όνειρα», αλλά και να περιορίσουμε δραστικά τα πάγια έξοδα, που, σε αντίθεση με τα έσοδα, δεν …υποχωρούν με τίποτα. Σε σύσκεψη με τη Δημοτική Αρχή τονίσαμε την ανάγκη για «Περισσότερο πράσινο – λιγότερο κλάδεμα» στα δέντρα της πόλης, ενώ με αφορμή την έλευση στην πόλη ενός τσίρκου αναδείξαμε τη «Συμβολή της ΟΙΚΙΠΑ στα τσίρκο χωρίς τα ζώα».

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Λίγο πριν τη 2η καραντίνα πήγαμε για μανιτάρια, αλλά είδαμε – και καταγγείλαμε –  «Αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων στο δάσος της Φολόης».

Το καλό νέο όμως του μήνα ήταν η μετακόμισή μας σε ένα ΝΕΟ (πιο οικονομικό) αλλά και πολύ όμορφο ΣΤΕΚΙ στην οδό Τσαμαδού 21, το οποίο όμως δεν προλάβαμε να χαρούμε, αφού τα περιοριστικά μέτρα μάς έκλεισαν στα σπίτια μας και μόνο οι διαδικτυακές συναντήσεις μάς κρατάνε (ακόμη) ζωντανούς.

 

 

Μέσα σ’ αυτή λοιπόν τη νέα πραγματικότητα, που μας έβαλε ο covid-19, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ΕΠΑΦΗ μαζί σας, χωρίς να χάνουμε την αισιοδοξία μας για τις καλύτερες μέρες, που (ελπίζουμε πως) θα έρθουν.  Όσο όμως συνεχίζονται οι περιορισμοί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο σε πολλές κατηγορίες συνανθρώπων και επιχειρήσεων, αλλά και στις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΌΜΙ επιβίωσης και συνέχειας, αφού τα μόνα έσοδα που έχουμε είναι μόνο οι οικονομικές ενισχύσεις στη μηνιαία (μέχρι τώρα) οικολογική μας εφημερίδα «εν αιθρία».

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους όσους μας γνωρίζετε και  εκτιμάτε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε ως συλλογικότητα να παρεμβαίνουμε στα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής στην πόλη και το νομό μας, ζητώντας την οικονομική σας ενίσχυση, με την ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΑΣ.

 

Επίσης η ΕΓΓΡΑΦΗ ενός φίλου σας, ως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ της ΟΙΚΙΠΑ, αποτελεί (μέρες που έρχονται) ένα φτηνό και ποιοτικό δώρο, αφού με 15€ θα λαμβάνει την εφημερίδα μας για ένα έτος.

 

Σας στέλνουμε τις πιο εγκάρδιες ευχές μας για τη νέα χρονιά! Το 2021 να φέρει σε όλους μας ΥΓΕΙΑ, ευημερία και ευτυχία και πολλές-πολλές αγκαλιές, που στερηθήκαμε φέτος. Δυνατές αγκαλιές …από εκείνες που σου κόβουν την ανάσα!

Τα Χριστούγεννα πάντα μας θυμίζουν πως υπάρχει ελπίδα και με υπομονή και προσοχή θα περάσουμε αυτή τη δύσκολη εποχή. Τα τραπέζια θα μεγαλώσουν και οι παππούδες θα αγκαλιάσουν ξανά τα εγγόνια τους!…

Να βλέπουμε μπροστά, να χαμογελάμε και να μπορέσουμε ξανά να συν-ταξιδέψουμε σε όσους οικολογικούς προορισμούς δεν έχουμε πάει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλές γιορτές σε όλους!

 

 

Αριθμός λογαριασμού για κατάθεση ποσών υποστήριξης:

EUROBANK: 0026.0015.74.0104033390

IBAN: GR4702600150000740104033390

(Βασιλακόπουλος- Χαλκιόπουλος)