ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων «γιορτάσαμε» τα 32α γενέθλια!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες στην επετειακή εκδήλωση λόγου για τα 32 χρόνια της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, που έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου στην «Αγορά Αργύρη».

Για την «Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα – πρόγραμμα ΑΙΘΕΡΑΣ» μίλησε ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το σύστημα ΑΙΘΕΡΑΣ καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τους ρύπους από αιωρούμενα μικροσωματίδια, παρουσιάζοντας με αξιοπιστία την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

Στις «Αστικές αναπλάσεις στην Πάτρα» αναφέρθηκε η κ. Ελένη Αλεξοπούλου προϊστάμενη της Δ/νσης Αρχιτεκτονικού έργου του Δήμου Πατρέων. Όπως ανέφερε, έχει μελετηθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην Πάτρα, που περιλαμβάνει δύο ζώνες, το αστικό κέντρο Πάτρας – τμήμα Γούβας με στόχο την ανάδειξη τοπόσημων και διαδρομών και την περιοχή του Έλους Αγιάς με σκοπό τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου αναψυχής.

Για την «Κανακάρη και μικρή Περιμετρική, δύο κομβικά έργα για την πόλη» μίλησε ο κ. Βασίλης Λοτσάρης, προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όπως επεσήμανε, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και για τα δύο έργα, με κύρια αίτια τη χρονοβόρα διαδικασία των απαλλοτριώσεων, και επιπλέον για τη μικρή Περιμετρική την αλλαγή χάραξης, λόγω της εύρεσης αρχαίων, αλλά και τις κακοτεχνίες των εργολάβων στην είσοδο από τα Ταμπάχανα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Βασίλης Αϊβαλής, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολλοί συμπολίτες, που ευχήθηκαν στην ΟΙΚΙΠΑ να τα χιλιάσει!

Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις της ΟΙΚΙΠΑ:

– Η έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες σε νεροκολοκύθες του Παναγιώτη Χαλούλου (σελ 13).

– Η δράση εξωραϊσμού του μόλου της Αγ. Νικολάου στα πλαίσια της Πανελλήνιας εκστρατείας Lets do it Greece.

– Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΗ» την παραμονή της Πρωτομαγιάς στα Ψηλαλώνια.