Οι εξορύξεις υδρογοναθράκων είναι κλιματικό έγκλημα!

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΤΗΣ GREENPEACE

Ακτιβισμό κατά των εξορύξεων πετρελαίου πραγματοποίησε η Greenpeace στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου εθελοντές από διάφορες περιοχές της χώρας,  εμπόδισαν για αρκετές ώρες την είσοδο οχημάτων έχοντας προσδεθεί με αλυσίδες στην κύρια πύλη και αναρτώντας πανό με κεντρικό μήνυμα «ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ = ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ». Παράλληλα κρεμάστηκαν από δεξαμενή της εταιρείας αναρτώντας σχετικό πανό, με το γεγονός να λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα στα ελληνικά και διεθνή μέσα.

 Οι ακτιβιστές απαιτούσαν από τα ΕΛΠΕ να ακυρώσουν τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που δόθηκε στα ΜΜΕ

Με την επιστήμη να προειδοποιεί ότι το κλίμα απειλείται με κατάρρευση, αν δεν σταματήσουμε τις εξορύξεις και τη χρήση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 20-25 χρόνια, τα σχέδια των ΕΛΠΕ απειλούν ευθέως το μέλλον της χώρας και παραβιάζουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά μας στη ζωή.

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις άνθρακα, πετρελαίου και αερίου – εφόσον υλοποιηθούν – οδηγούν την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας άνω του ασφαλούς ορίου του +1,5°C, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Παρισίων και παραδίδοντας τον πλανήτη στο έλεος της αυτοτροφοδοτούμενης υπερθέρμανσης.

Είχε προηγηθεί η δραματική προειδοποίηση 11.000 επιστημόνων πριν από λίγες εβδομάδες για «ανείπωτα δεινά» (“untold suffering”), αλλά και η έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να αποφευχθεί η «ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή», η οποία αποτελεί «άμεσο κίνδυνο για την ύπαρξή μας» («direct existential threat»).

«Τα ΕΛΠΕ σήμερα επενδύουν σε έργα που προωθούν τη μη-αναστρέψιμη καταστροφή της χώρας από τη ρύπανση, τις φυσικές καταστροφές και την ερημοποίηση. Δεν υπάρχει σενάριο, όπου η ασφάλεια, η ευημερία και η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της χώρας συνυπάρχουν με νέες εξορύξεις και καύση υδρογονανθράκων», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε. Να προστατέψουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην τροφή, στο νερό, στη στέγη. Το δικαίωμά μας να ζήσουμε σε μία χώρα, που δεν καίγεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, δεν πνίγεται από θανατηφόρες βροχοπτώσεις κάθε χειμώνα, δεν ερημοποιείται σταδιακά και αμετάκλητα από την κλιματική κρίση. Απαιτούμε από τα ΕΛΠΕ να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο και να γίνουν από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης.»

[Η δράση έρχεται σε συνέχεια της αδιαφορίας των ΕΛΠΕ να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο με τις υποδείξεις της επιστήμης, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα.

Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια επενδύουν επιθετικά στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων για τις επόμενες δεκαετίες.

Μάλιστα στην περίπτωση των θαλάσσιων οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης εμπλέκονται σε επιχειρησιακά σχήματα με τις Total και ExxonMobil: δύο πολυεθνικές με διαβόητο ιστορικό ατυχημάτων, παραλείψεων, παρασκηνιακών πιέσεων σε κυβερνήσεις για υπονόμευση περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών, επιθέσεων στην επιστήμη και εσκεμμένης παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή.

Συνολικά, περισσότερα από 70.000 τετ. χλμ. ελληνικής γης και θάλασσας έχουν παραδοθεί σε πετρελαϊκές για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου εκτός από το κλίμα απειλούν ευθέως και το τοπικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

 Στις παραχωρηθείσες και υπό παραχώρηση περιοχές συμπεριλαμβάνονται σπάνιας ομορφιάς και υψηλής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νότια και νοτιοδυτική Κρήτη και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος]

Επιβράβευση μαθητών για ανακύκλωση τηγανέλαιου στη …Θεσσαλονίκη!

Την πρωτιά στη συλλογή τηγανέλαιου κατέκτησαν οι μαθητές του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, και επιβραβεύτηκαν με πέντε οθόνες υπολογιστών.

Οι μαθητές του σχολείου, σε συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία κατάφεραν να συλλέξουν πέρσι τη μεγαλύτερη ποσότητα (1200 λίτρα) από όλα τα σχολεία του Δήμου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και αναδείχθηκαν πρωταθλητές.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων υλοποιεί ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικού Οφέλους «Ionian Recycle Hellas Κοιν.Σ.Επ.». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 σχολεία του Δήμου.

Καλές πρακτικές για ένα υλικό, που είναι ιδιαίτερα βλαπτικό για το περιβάλλον.

[Μια φορά και ένα καιρό (πριν λίγα χρόνια) εφαρμοζόταν και στην Πάτρα ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, όπου συμμετείχαν πολλά σχολεία του Δήμου με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα το παραγόμενο βιοντήζελ επιστρεφόταν στα σχολεία για τη θέρμανσή τους.

Τέλειωσε το πρόγραμμα, σταμάτησε η δράση…

Θα μου πείτε, κοτζάμ Δήμος δεν μπορούσε να διαθέσει ένα φορτηγάκι με ένα εργάτη να παίρνει το τηγανέλαιο από τα σχολεία μια φορά το τρίμηνο και άλλον ένα να χειρίζεται το μηχάνημα μετατροπής του σε βιοντήζελ (που αγοράστηκε με λεφτά του προγράμματος και σαπίζει τώρα στα Βραχνέικα);

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ!…]