«Οι δρόμοι του νερού και της φύσης»: Ένα οικοτουριστικό τετραήμερο στην Αιτωλοακαρνανία

E2Στις αρχές του Σεπτέμβρη μού δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την ΟΙΚΙΠΑ σε ένα οικοτουριστικό πρόγραμμα που οργανώθηκε από την Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας, στα πλαίσια του προγράμματος “I.C.E. – Innovation, Culture and Creativity for a new Economy” της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και των οικοτουριστικών δυνατοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας.

Με μια ομάδα τουριστικών πρακτόρων και εκπροσώπων συλλόγων διασχίσαμε μέσα σε τέσσερις ημέρες το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Μαγευτήκαμε από το “πέλαγος της Αιτωλίας», τη λίμνη Τριχωνίδα, αλλά και τις όμορφες τεχνητές λίμνες Στράτου και Καστρακίου, περπατήσαμε δίπλα στο Μοκιστιάνικο ρέμα, σκαρφαλώσαμε στον καταπράσινο Αράκυνθο και στο φαράγγι της Κλεισούρας, εντυπωσιαστήκαμε από τα τεράστια τείχη της ακρόπολης των Θεστιέων.

Φάγαμε «τσουρούκλες στον ταβά» και αθερίνα δίπλα στην Τριχωνίδα, ψητή γουρνοπούλα και αγρινιώτικη κολοκυθόπιτα στα Ελληνικά, αρνάκι και παραδοσιακό «ριβανί» στο Βλοχό και απολαύσαμε το τοπικό λευκό κρασί, τη Μαλαγουζία στο Καινούργιο. Θαυμάσαμε το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου γυναικών στην Παραβόλα, την επιβλητική έκθεση του μεγάλου γλύπτη Χρήστου Καπράλου στο Αγρίνιο, και την πολύ σπουδαία έκθεση της πολυβραβευμένης μας χαράκτριας Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.  

Τέλος, γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, φυσιολάτρες, ορειβάτες, ορνιθολόγους, παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, επιχειρηματίες, καλλιεργητές, με κοινό χαρακτηριστικό όλων την μεγάλη αγάπη και το σεβασμό για τον τόπο τους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η Αιτωλοακαρνανία κρύβει ένα τεράστιο πλούτο φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς, ο οποίος καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάδειξής της σε πρωτεύοντα οικοτουριστικό προορισμό. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, στους φίλους της ΟΙΚΙΠΑ, η Ελλάδα δεν είναι μόνο Μύκονος και Σαντορίνη και είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύονται και να προσελκύουν φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο τέτοιες περιοχές της, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλους, πιο δημοφιλείς προορισμούς. 

Φεύγοντας από το Αγρίνιο, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τις υπέροχες κυρίες της Εταιρίας Προστασίας Τριχωνίδας, για την επόμενη εξόρμηση της Οικοπαρέας στην Αιτωλοακαρνανία!

Νίκος Κανέλλης