Να πέσουν όλες οι παράνομες περιφράξεις στις δημόσιες εκτάσεις της Στροφυλιάς

Πάτρα  25-7-2011

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Παράνομη και κατεδαφιστέα κρίθηκε η περίφραξη που έκανε ιδιώτης, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Καλόγριας, μετά από καταγγελία της ΟΙΚΙΠΑ, αλλά και κατοίκων της περιοχής και ήδη έχει αφαιρεθεί μέρος της περίφραξης. Παραμένει όμως ακόμη η περίφραξη προς τα Μαύρα Βουνά σε μια έκταση που υπερβαίνει τα 20 στρέμματα.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από υπαλλήλους της Πολεοδομίας Κάτω Αχαΐας, (έκθεσης αυτοψίας αρ. πρωτ. 843/11-05-2011) διαπιστώθηκε  μεταξύ των άλλων, μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση του χώρου από την περίφραξη προς τα Μαύρα Βουνά η οποία παραμένει, ενώ ο εν λόγω ιδιοκτήτης επιχειρεί να βγάλει  εκ των υστέρων άδεια περίφραξης, πληρώνοντας το πρόστιμο που του επιβλήθηκε (περίπου 7000 €).

Όπως είναι γνωστό ο συγκεκριμένος ιδιώτης αγόρασε την εν λόγω έκταση το 2004 και με απόφαση του Δασαρχείου Πατρών (πράξη χαρακτηρισμού 11920/20-12/2004) η έκταση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως μη δασική παρά το γεγονός ότι τμήματά της έχουν πυκνή βλάστηση ενώ ο χαρακτηρισμός δεν εξαιρεί ούτε το τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας, των αμμοθινών  αλλά και τμήμα των Μαύρων Βουνών.

Το τμήμα αυτό των Μαύρων Βουνών (με εμβαδόν 18.400 και 4.900 τ.μ.) σύμφωνα με βεβαίωση της Τοπογραφικής Υπηρεσίας ανήκει στον «ορεινό όγκο Πάππα» επομένως είναι δασικό και απέχει απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων από την ακτή, άρα δεν μπορεί να δοθεί άδεια περίφραξης. Σε διαφορετική περίπτωση  θα φραχτούν ακόμα και οι αμμοθίνες της θάλασσας!!!

Η περιβαλλοντική επίπτωση από την διατήρηση της υπάρχουσας περίφραξης είναι μεγάλη στην ιδιαίτερης αξίας πανίδα της  περιοχής και πρέπει να κατεδαφιστεί σύμφωνα με τους νόμους και η περιοχή να αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.  Για το παραπάνω θέμα έχουν ενημερωθεί εγγράφως τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας  κ. Παν. Γεωργακόπουλος, όσο και οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής. Να σημειωθεί πως το παραπάνω θέμα έχει φτάσει και στη βουλή, με αναφορές των βουλευτών Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη και Νίκου Νικολόπουλου χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει απάντηση από το ΥΠΕΚΑ.

Η ΟΙΚΙΠΑ κάνει έκκληση τόσο προς το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέα Πναγιωτόπουλο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο που προΐστανται της Πολεοδομίας, όσο και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Απόστολο Αποστολόπουλο που προΐσταται των δασικών υπηρεσιών, να συντονίσουν τις παρεμβάσεις τους ώστε να επιβληθεί η νομιμότητα, σε μια περιοχή της οποίας η προστασία σύμφωνα και με δικές τους εξαγγελίες αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότητα.

Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης κ. Νίκο Καραβά (αφού δεν υπάρχει ΔΣ, μιας και εκκρεμεί ο διορισμός νέου,  από τον  υπουργό περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου) να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να συντονίσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ΑΜΕΣΗ κατεδάφιση των παράνομων περιφράξεων στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς.

Η ΟΙΚΙΠΑ τέλος, προτίθεται να απευθυνθεί τόσο προς τον Αιρετό Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα όσο και προς τον Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίησης  κ. Αποστολόπουλο ώστε να διερευνηθεί  το θέμα του χαρακτηρισμού της περιοχής ως μη δασική που έγινε το 2004 από το Δασαρχείο Πατρών, αφού συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.