Να μην οπισθοδρομήσει επ’ ουδενί η Ανακύκλωση στην Πάτρα!

Πάτρα  13-9-2021

oikipaΟι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη προς δημοσιογράφους της «Πελοποννήσου» (https://pelop.gr/peletidis-sto-pelop-gr-telos-i-anakyklosi-stin-patra-aichmes-gia-meroliptiki-politiki-yper-bakogianni-stin-athina/σχετικά  με την πορεία της ανακύκλωσης στην Πάτρα προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.

Ο Δήμαρχος είπε, εν ολίγοις, ότι η σύμβαση με την εταιρία των μπλε κάδων (ΕΕΑΑ) είναι σε αδιέξοδο, προσωρινά και άτυπα ως το τέλος του έτους το σύστημα των μπλε κάδων λειτουργεί μεν, αλλά ουδείς ξέρει τι θα γίνει μετά, διότι χωρίς νέα σύμβαση, δεν θα υπάρχει μηχανισμός να πάρει τα ανακτηθέντα υλικά, επομένως θα καταλήγουν για θάψιμο. Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για άλλους 13 δήμους, αλλά κάποιοι, όπως η Αθήνα, επειδή έχουν «τον τρόπο» ευνοούνται από την εταιρία με παροχές υλικού και νέα σύμβαση.

Ως οργάνωση πολιτών που από την ίδρυσή μας θέσαμε σε προτεραιότητα την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής και ως πολιτική υπογραμμίζουμε τα παρακάτω:

-Η περίπτωση να οδηγούνται επεξεργασμένα στο Κέντρο Διαλογής (ΚΔΑΥ) του Δήμου μας υλικά σε θάψιμο πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, κυρίως γιατί θα απαξιώσει την ανακύκλωση στην συνείδηση των δημοτών και, αν συμβεί, σοβαρό μέρος της  ευθύνης, αν όχι το κυριότερο, θα ανήκει στο Δήμο μας.

-Αν η εταιρία μας αδικεί  σε παροχές υλικών που προβλέπονται ή τα «στυλώνει», ο Δήμος Πατρέων, τρίτος Δήμος της χώρας και από τους 5 πρώτους που εφάρμοσαν σύστημα ανακύκλωσης, δεν μπορεί να μην έχει εγκαίρως προβλέψει εναλλακτικές λύσεις.

-Η διαπραγμάτευση οφείλει να είναι αποτελεσματική αλλά και ευέλικτη. Ένα διαπραγματευτικό αδιέξοδο θα αποτελέσει ήττα για όλους, την εταιρία, το Δήμο, τους δημότες γιατί θα γυρίσει την υπόθεση ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. Αν πράγματι υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς πρέπει να γίνουν δημόσια γνωστές για να κρίνουν (και  να στηρίξουν αν χρειαστεί) οι πολίτες.

– Θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις όπως αυτή του Δημάρχου ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μηχανισμός συλλογής και διαλογής με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να πηγαίνουν στη Ξερόλακκα», γιατί καταρχάς δεν ισχύουν για τους επόμενους μήνες,  και από την άλλη δίνουν λάθος μήνυμα στους πολίτες που στηρίζουν καθημερινά το θεσμό, με κίνδυνο να καταρρεύσει άμεσα το όλο εγχείρημα.

– Είναι απολύτως απαράδεκτο αντί να πάμε σε πιο προχωρημένη μορφή, με πολλαπλούς κάδους και προδιαλογή οργανικών, να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως το θάψιμο ανακτηθέντων υλικών, έστω και φταίνε κι άλλοι, έστω και αν η κατάσταση στην αγορά ανακτηθέντων υλικών είναι πολύ κακή.

Μια τέτοια οπισθοδρόμηση είναι αδιανόητη και δεν επιτρέπεται να υπάρχει ούτε καν ως ενδεχόμενο. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να κάνει ‘ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ’ για να μην συμβεί.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Γεώργιος Κανέλλης, 6972 902 750