Να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το νερό του Πείρου

Η υπόθεση της υδροδότησης των Δήμων Πατρέων, από το έργο του φράγματος του ποταμού Πείρου επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά  την υπερψήφιση, με 25 έναντι 19 και ένα λευκό, της πρότασης της Δημοτικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Κράτους.

Σύμφωνα με την πρόταση, όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης  Αλεξόπουλος, «στο Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος, που θα συσταθεί με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, ο Α΄ και ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης (Δήμος Πατρέων, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Δήμος Ερυμάνθου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), θα πρέπει να διαθέτουν ποσοστό συμμετοχής άνω του 51%, να έχουν δηλαδή τον αποφασιστικό ρόλο.

 

Στο Φορέα αυτό πρέπει να συμμετέχει με ευθύνη και το κράτος, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει κάθε χρόνο ικανό ποσό επιχορήγησης για τη βιώσιμη λειτουργία του, ώστε το νερό να φτάνει στον καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο φθηνό, φθηνότερο από αυτό που του εξασφαλίζουμε σήμερα.

Ενδεχόμενες μεγάλες παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής, που θα χρειαστούν ο ταμιευτήρας και τα δίκτυα του Φράγματος, δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι Δήμοι, αλλά το κράτος. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε μας επιτρέπεται να αφήσουμε αυτή τη μεγάλη υπόθεση στην τύχη της, ή χωρίς προτάσεις προς το Υπουργείο, ώστε να βγούμε μετά να φωνάζουμε, αν γίνει το οτιδήποτε βλάπτει τους Πατρινούς.

 

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε, ώστε να απαλείψουμε κάθε περιθώριο αρνητικής εξέλιξης και δυσάρεστων εκπλήξεων με την ανάμιξη ιδιωτών. Και αυτό θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές και στο Υπουργείο. Προτείνουμε λοιπόν την ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή των τριών Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του κράτους με τη συνολική αυτοδιοικητική συμμετοχή να είναι άνω του 51%»

 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι με την απόφαση, την οποία ψήφισαν, θα εξασφαλιστεί φτηνό και ασφαλές νερό για τους δημότες των τριών Δήμων και ότι, επίσης, ο Διαδημοτικός Φορέας Διαχείρισης αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού του Πείρου. Η πλευρά αυτή του θέματος είναι σημαντική, διότι οι ιδιωτικοποιήσεις έργων πόσιμου νερού διεθνώς, κατά κανόνα, έχουν αποτύχει και τα έργα έχουν επιστρέψει στους Δήμους (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Παρισιού), αλλά, αφού προηγήθηκαν προβλήματα και υποβάθμιση υπηρεσιών και δικτύων. Εκτιμούν επίσης ότι η ήδη προσιτή τιμή νερού στην Πάτρα θα παραμείνει και θα μειωθεί, μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου (μετά από περίπου ένα χρόνο), διότι περίπου 3 εκατομμύρια κόστος στη ΔΕΗ των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούμε σήμερα θα εξοικονομηθεί.

 

Από την άλλη η Δημοτική Αρχή Πελετίδη συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση της για την ανάληψη της διαχείρισης του έργου από αμιγώς κρατικό φορέα, ώστε το νερό να παρέχεται στον καταναλωτή δωρεάν. Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι «φτάσαμε σήμερα να προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή συμπληρωματικών έργων, επέκταση υδροδότησης οικισμών Ερυμάνθου – Δυτικής Αχαΐας και λειτουργία του φράγματος για 5 χρόνια υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και εθνικούς πόρους. Η υδροδότηση κατά τους υπολογισμούς τους, θα ξεκινήσει αρχές του 2021, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και η στάθμη του νερού από το υψόμετρο 178, όπου είναι σήμερα, θα φτάσει στο 207.»

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, με δεδομένο ότι η Δημοτική αρχή καλείται να υλοποιήσει, μαζί με τους άλλους Δήμους, μια απόφαση με την οποία διαφωνεί. Ο κίνδυνος ενός άκρως βλαπτικού αδιεξόδου είναι υπαρκτός. Θυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Πάτρας, στον οποίο μετέχει και η ΟΙΚΙΠΑ, έχει έγκαιρα ταχθεί υπέρ Διαδημοτικού Σχήματος Διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική στάση όλων των κυβερνήσεων στο ενδεχόμενο καθαρά κρατικού φορέα.

Η υπόθεση του Πείρου είναι τεράστιας σημασίας για τη σταθερή και ασφαλή υδροδότηση των Δήμων Πατρέων, Δυτ. Αχαΐας και Ερυμάνθου. Όταν το φράγμα γεμίσει, ο τρόπος διαχείρισής του πρέπει να έχει διαμορφωθεί, να υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Ισχυρός ρόλος και ευθύνη αναπόφευκτα ανήκει στην ΔΕΥΑ Πάτρας, την μακράν μεγαλύτερη και εμπειρότερη εταιρία διαχείρισης πόσιμου νερού από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων δύο Δήμων.

Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη επιβάλλεται να καλύψει μέρος της απόστασης και να πλησιάσει τη θέση των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, με δεδομένο ότι ο Διαδημοτικός Φορέας, με σαφή απόλυτη πλειοψηφία των Δήμων, αποτρέπει κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης. Δεν μπορεί να μας χαρίζουν γάιδαρο και μείς να τον κοιτάμε στα δόντια.

 

Γ. Κανέλλης