Ναι στο τσίρκο αλλά…

TF3…χωρίς τα ζώα, ήταν το κεντρικό σύνθημα στο πανώ της ΟΙΚΙΠΑ, που ξετυλίξαμε πριν λίγα χρόνια στην Ακτή Δυμαίων, στην προσπάθειά μας να καταγγείλουμε την κακομεταχείριση των άγριων ζώων στα τσίρκα, αλλά και τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ζώων αυτών στην άγρια φύση από τις αιχμαλωσίες πολλών, για να εκπαιδευτούν γι’ αυτά. Είχαμε τότε, μάλιστα, περιστοιχίσει το πανώ με μέλη μας ντυμένα …αρκούδες ή άλλα ζώα. Που βρήκαμε τις στολές; Ας είναι καλά το καρναβάλι.

Οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα (στην Πάτρα είχε γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ομόφωνη ή σχεδόν ομόφωνη απόφαση κατά της χρήσης άγριων ζώων στα τσίρκα) οδήγησαν σε μια τιμητική για την χώρα μας εξέλιξη: το 2012 η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή και η δεύτερη στον κόσμο χώρα που απαγόρευσε τα τσίρκα με ζώα, επιτρέποντας μόνο αυτά με ακροβάτες και άλλους καλλιτέχνες του χώρου αυτού. 

Ήδη έχουν αυξηθεί οι χώρες που έχουν επιβάλει σχετική απαγόρευση, και από ρεπορτάζ του Σκάι μαθαίνουμε ότι πρόσφατα προστέθηκε και η Ολλανδία με απόφαση, η οποία θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί άμεσα στα 22 ενεργά τσίρκο της χώρας, 16 εκ των οποίων χρησιμοποιούν 119 άγρια ζώα.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας αυτής μάλιστα δεν αρκούνται στη νομοθετική τους επιτυχία, αλλά συνεργάζονται στην αναζήτηση τρόπων, ώστε τα ζώα που θα …βγουν στη σύνταξη να μην πωληθούν σε άλλες χώρες χωρίς ανάλογη νομοθεσία, αλλά να παραμείνουν στη χώρα, σε οργανωμένους χώρους, όπου θα ζήσουν καλά  το υπόλοιπο της ζωής τους, μια και δεν μπορούν πια να επανενταχτούν στους φυσικούς τους βιότοπους. 

Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι γίνεται στο Νυμφαίο της Καστοριάς, όσον αφορά αρκούδες που κατάσχονται από πλανόδιους. 

Γιώργος Κανέλλης