Νέο μεγάλης έκτασης μπάζωμα στον υγρότοπο του έλους Αγυιάς! ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Μέλη της ΟΙΚΙΠΑ, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν στον υγρότοπο του έλους της Αγυιάς, διαπίστωσαν εκτεταμένη επιχωμάτωση μεγάλης έκτασης στο νότιο τμήμα τους έλους, πίσω από τα πρατήρια καυσίμων της περιοχής.

Για τον έλεγχο της νομιμότητας της επιχωμάτωσης, αποστείλαμε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στην Πολεοδομία και στη Δ/νση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, την ακόλουθη επιστολή.

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε και ελέγξετε από τη σκοπιά της ισχύουσας περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας (επιτρεπτό των ενεργειών, ύπαρξη αδειών) την περίπτωση την οποία περιγράφουμε παρακάτω:

 

Από τις πρώτες ημέρες του έτους 2024 και σε οπτική επαφή από την οδό Κανελλοπούλου, παρατηρούμε στο Νότιο τμήμα του υγρότοπου του ‘Έλους της Αγυιάς, πίσω από τα καταστήματα καυσίμων, μεγάλης έκτασης επιχωμάτωση και με μεγάλους όγκους αδρανών υλικών. Η καταστροφή φαίνεται να περιλαμβάνει αρκετά  στρέμματα  σε τμήμα αγνώστου σ’ εμάς καθεστώτος ιδιοκτησίας.

 

Ο όγκος της επιχωμάτωσης είναι τεράστιος, καθώς δείχνει να φτάνει σε ύψος την οδό Κανελλοπούλου, σχεδόν 2 μέτρα δηλαδή. Αυτό μαρτυρεί ότι η περιοχή που καλύφθηκε αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παράκτιας λεκάνης του προστατευόμενου υγρότοπου της Αγυιάς. Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη θέση έχει χαρακτηριστικά κωδικοποιημένου  τύπου οικοτόπου προς ένταξη σε καθεστώς προστασίας.

 

Επειδή γνωρίζουμε πως η προστασία περιοχών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας είναι ανεξάρτητη του καθεστώτος ιδιοκτησίας, δηλαδή ακόμα και εκτός του ορίου απαλλοτρίωσης, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τις παρακάτω επιπτώσεις από την παρέμβαση και να σας παρακαλέσουμε για τις δικές σας ενέργειες, που ελπίζουμε να οδηγήσουν σύντομα στην αναγκαία αποκατάσταση.

 

Αρνητικές επιπτώσεις της παρέμβασης:

  • Μείωση του ζωτικού χώρου του υγρότοπου και υδρογεωλογική αλλοίωση.
  • Επικάλυψη τμήματος της λεκάνης απορροής προς τον υγρότοπο με σημαντικό τον κίνδυνο αποστράγγισης ή και δημιουργία συνθηκών αναερόβιας σήψης, καθώς εκεί υπήρχαν ποτιστικά ρυάκια τροφοδοτούμενα από δύο μικρές πηγές.
  • Θανάτωση της προστατευόμενης γηγενούς υδρόβιας πανίδας και καταστροφή των χώρων αναπαραγωγής της, καθώς ανήκει σε παραρτήματα και καταλόγους νομικής προστασίας της Κ.Ο. 43/92, του Π.Δ. 67/81, του παλαιότερου Ν. 1650 και άλλων νομοθετικά εναρμονισμένων διεθνών Συμβάσεων.
  • Σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η παρέμβαση και στην οικοτουριστική διαχείριση της περιοχής, καθώς έχει παραδοθεί από την Περιφέρεια και ολοκληρωθεί από το Δήμο Πατρέων, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης του υγρότοπου και του ευρύτερου χώρου.

Αναμένουμε την αντίδραση των υπηρεσιών και φυσικά θα επανέλθουμε, αν χρειαστεί. Παρανομίες σε τόσο σημαντικές περιοχές δεν θα επιτρέψουμε.