Νέες ενέργειες κατά του υγροτόπου του Έλους της Αγυιάς

Η ΟΙΚΙΠΑ ΚΑΛΕΙ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Σωρεία παράνομων ενεργειών με αυθαίρετες κατασκευές, επιχωματώσεις, ρίψη απορριμμάτων, αλλά και τοξικών ουσιών (ορυκτέλαια) διαπίστωσαν μέλη της ΟΙΚΙΠΑ σε αυτοψία, που πραγματοποίησαν στις 19-2-2019 στο νότιο τμήμα του έλους Αγυιάς.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ στην επίσκεψή τους στο έλος και συγκεκριμένα στην περιοχή, που γειτνιάζει με τα πρατήρια καυσίμων (παραπλεύρως της μεγάλης στροφής στην οδό Κανελλοπούλου) διαπίστωσαν:   

Α) Οργανωμένη επιχωμάτωση με αδρανή υλικά κοντά σε συστάδα με αυτοφυείς ιτιές και καλαμιώνες (χαρακτηριστικός τύπος οικοτόπου για την περιοχή). Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε πλημυρισμένη έκταση από μικρή φυσική πηγή, η οποία καλύφθηκε, καταστρέφοντας τελείως τον υπόροφο και τμήμα της συστάδας.

Β) Εναπόθεση άχρηστων αντικειμένων διάσπαρτα κατά μήκος παλαιότερων επιχωματώσεων και κυρίως πολύ πρόσφατη εναπόθεση σκουπιδιών και πολλών άλλων αντικειμένων προερχόμενων από συνεργείο αυτοκινήτων ή φανοποιείο.

Γ) Στην ίδια θέση (κοντά στο όμορο πρατήριο καυσίμων), πιθανότατα από τους ίδιους αγνώστους και την ίδια χρονική περίοδο, έχουν απορριφτεί επιφανειακά περισσότερα από 300 λίτρα παλαιών ορυκτέλαιων, όπου, όπως παρατηρήθηκε σε επόμενη επίσκεψή μας, μεγάλο μέρος έχει απορροφηθεί προκαλώντας ανεπανόρθωτη ρύπανση σε έκταση δεκάδων τ.μ.

Δ) Στην ίδια θέση και μέσα στην αρχή του καλαμιώνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη μικρού κατοικήσιμου κτίσματος σοφατισμένου, 10 περίπου τ.μ. με αντίστοιχο οριοθετημένο περίβολο χώρο αμφιβόλου νομιμότητας, αφού η περιοχή εδαφολογικά και όχι μόνο, δείχνει ακατάλληλη για δόμηση εγείροντας ερωτηματικά για το καθεστώς ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης θέσης.

Η ΟΙΚΙΠΑ ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες αρχές (Δήμο Πατρέων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κλπ) για τις παράνομες και καταστροφικές επεμβάσεις στο έλος, καλώντας τους να επιληφθούν του θέματος και να αποκαταστήσουν το περιβάλλον της περιοχής.