Μόνιμη η βαριά ρύπανση των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

TF1Δύο ακόμα κρούσματα μεγάλης ρύπανσης καταγράφηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Ελευσίνας από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενώ οι υπεύθυνοι τηρούν σιγήν ιχθύος. Πιο αναλυτικά, όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι της περιοχής, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης υπήρξε οξύ ρυπαντικό επεισόδιο, με απότομη εκπομπή χιλιάδων κυβ. μέτρων καυσαερίων και έντονη δυσοσμία που ήταν αισθητή μέχρι τη Μάνδρα. Την επόμενη μέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στη δεξαμενή Νο 20, που με τη σειρά της επέκτεινε την αέρια ρύπανση. Το χειρότερο είναι ότι η διοίκηση της Εταιρείας δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τα συμβάντα, αφήνοντας απλώς να «διαρρεύσει» ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε κεραυνό και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη…

Όπως δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, τα φαινόμενα αυτά είναι συνεχή και μάλιστα πιο έντονα μετά την πρόσφατη επέκταση της μονάδας με σύγχρονες (υποτίθεται) και ασφαλείς εγκαταστάσεις…

 Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα ανακοίνωσης που έβγαλε η κίνηση πολιτών Ecoeleusis με αφορμή τα δύο αυτά «θερμά» επεισόδια:

«…Πλανώνται πλάνη οικτρά τόσο η εταιρεία όσο και οι κρατικές υπηρεσίες, αν νομίζουν ότι θα συνηθίσουμε να ζούμε με τους ρύπους, με τους ήχους των εφιαλτικών σειρήνων, την εντονότατη δυσοσμία και τις πύρινες γλώσσες του πυρσού του …″υπερσύγχρονου″ διυλιστηρίου. Καμία χορηγία δεν θα υποχρεώσει σε σιωπή την τοπική κοινωνία.

Καλούνται όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο των πολιτών των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας να δημοσιοποιήσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους για το θέμα και να καταθέσουν το πιθανό σχέδιο δράσης τους.»

Είναι γνωστό το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που αποτελεί για το Θριάσιο η λειτουργία των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, με δεδομένο ότι βρίσκονται μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Είναι απαραίτητο τόσο τα μέτρα προστασίας να ενταθούν, όσο και ο κοινωνικός έλεγχος να είναι απρόσκοπτος και συνεχής. Η υγεία των πολιτών (πρέπει να) είναι πάνω από όλα.