ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΣΗ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΤΙ ΑΠΕΚΑΛΥΨΕ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

aporrimmataΑρκούντως διαφωτιστική  ήταν  η διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων  σχετικά με το μείζον θέμα του εργοστασίου επεξεργασίας των στερεών απορριμμάτων.  Μέσα από τις  εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων  και τις τοποθετήσεις  φορέων και εκπροσώπων εταιριών,  αποκαλύφθηκαν τα παρακάτω:

1.  Τα τεύχη δημοπράτησης οδηγούν σ ε μια κλειστή διαδικασία επιλογής υπέρ της πρώτης μεθόδου της βιολογικής ξήρανσης.  Αυτό προκύπτει από το γεγονός  ότι το σύνολο των τευχών  έχουν συνταχθεί ουσιαστικά για τις  δύο πρώτες μεθόδους εκ των οποίων η δεύτερη της αναερόβιας  χώνευσης  με παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου ( SRF) είναι σαφώς αντιοικονομική, οδηγώντας στην επιλογή της πρώτης. Η τρίτη μέθοδος της αναερόβιας χώνευσης με παραγωγή κομπόστ  ( οικολογικότερη επιλογή) μπήκε σαν τσόντα την τελευταία στιγμή με όρους και προθεσμίες  που ουσιαστικά την αποκλείουν.

2. Αποκλείονται από τα τεύχη άλλες  μέθοδοι σαφώς πιο αποδεκτές. Η τεχνολογία της αερόβιας κομποστοποίησης σύμφωνα με όλα τα στοιχεία (και την εμπειρία του εργοστασίου της ΕΜΑΚ Χανίων) είναι σαφώς πιο οικολογική και οικονομική από τις υπόλοιπες. Παρά ταύτα, δεν περιλαμβάνεται στα τεύχη δημοπράτησης

3. Τα δημοτικά τέλη  θα αυξηθούν υπέρμετρα, επιβαρύνοντας τους συμπολίτες. Υπολογίζεται ότι  τα  τέλη εισόδου  στο εργοστάσιο θα προσεγγίσουν τα 100€/τόνο (σημερινά τέλη εισόδου στη Ξερόλακκα  10€),  με αποτέλεσμα μια αντίστοιχη αύξηση στα δημοτικά τέλη, σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης

4. Η επιλογή άλλων λύσεων εκτός της πρώτης συνεπάγεται χρονικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου.  Στην υπάρχουσα ΑΕΠΟ ( Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) αναφέρονται  μόνο οι δύο πρώτες μέθοδοι ( όπου ουσιαστικά προκρίνεται η πρώτη). Για την τρίτη μέθοδο της αναερόβιας κομποστοποίησης ή για την  εισαγωγή και άλλων μεθόδων, απαιτείται τροποποίηση της ΑΕΠΟ που σημαίνει καθυστέρηση ενός περίπου χρόνου.

5. Παρά τις αόριστες διαβεβαιώσεις των μελετητών περί «υπάρξεως αγοράς» για το δευτερογενές καύσιμο είναι βέβαιο είναι  ότι η διάθεσή του είναι άκρως επισφαλής, με δεδομένο το γεγονός ότι η Αθήνα ήδη παράγει δεκάδες χιλιάδες τόνους και το θάβει, αδυνατώντας να το διαθέσει.

Από τα παραπάνω προκύπτουν οι σοβαρές ευθύνες του 2ου ΦΟΔΣΑ ( με την προηγούμενη σύνθεση του) που κυριολεκτικά «ψώνισε» γουρούνι στο σακί! Είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένα, σε συνεργασία με την μελετήτρια εταιρία ΕΠΕΜ, τα τεύχη δημοπράτησης διαμορφώθηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ωθείται πιεστικά η σημερινή Δημοτική Αρχή να τα αποδεχθεί όπως όπως, προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με αίσθημα ευθύνης  πιστεύει ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να είναι ανοικτός σε όλες τις μεθόδους, πλην της καύσης, ακόμα και αν υπάρξει χρονική καθυστέρηση.

e1Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας όπου πρόκειται να γίνει ανάλογο εργοστάσιο. Εκεί στα τεύχη δημοπράτησης  δεν προδιαγράφεται συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά υπάρχουν κριτήρια επιλογής με μετρήσιμους δείκτες όπως το μικρό λειτουργικό κόστος, το ποσοστό του υπολείμματος, η ανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά παραμείνουμε στα υπάρχοντα τεύχη, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις , ώστε να μειωθεί ουσιαστικά το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης, να απαλειφθούν οι δεσμεύσεις για την ποιοτική σύσταση των εισερχομένων απορριμμάτων στη μονάδα  και να γίνουν πιο αυστηρές οι ρήτρες ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα ταφής του SRF στον ΧΥΤΑ.

Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αναγραφής και τέταρτης μεθόδου στα τεύχη δημοπράτησης, αυτή της αέριας κομποστοποίησης. Και βέβαια, είναι απαραίτητη η μετατροπή  του εξαμήνου σε 1 χρόνο  για τη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, στην οποία πρέπει να προχωρήσει ο ανάδοχος  που θα καταθέσει προσφορά για την τρίτη μέθοδο της αναερόβιας κομποστοποίησης.