Μονάδα βοθρολυμάτων : Προκατάληψη και ανυπόστατες φήμες

1Η υπόθεση της χωροθέτησης της μονάδας παραλαβής και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων σε μεγάλο οικόπεδο στην περιοχή Χαράδρου, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και να συναντά δυσκολίες, παρά την προφανή αναγκαιότητά της ως έργο ορθής διαχείρισης ενός σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος.

Η προκατάληψη κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έφτασε στο σημείο να εμποδίσουν από του να μιλήσει και να τοποθετηθεί τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Νίκο Κοντοέ, που αυτοβούλως προσήλθε σε συνέλευσή τους προκειμένου να παράσχει ακριβή πληροφόρηση για το έργο και τις τεχνικές του διαστάσεις.

Αντιθέτως πολλοί αντιδρώντες αποδέχονται άκριτα και διακινούν σενάρια περί δημιουργίας και άλλων έργων στο ίδιο οικόπεδο, ή περί μη υπάρξεως βοθρολυμάτων που να δικαιολογούν το έργο, αφού πολλοί βόθροι είναι μη στεγανοί, λες και κάτι τέτοιο είναι νόμιμο ή επιθυμητό !

Εμφανίζεται επίσης, ατεκμηρίωτα, το έργο ως ανταγωνιστικό της επέκτασης του αποχετευτικού συστήματος. Αν θέλουμε όμως να μιλάμε με βάση πραγματικότητες, η επέκταση και ολοκλήρωση του αποχετευτικού είναι πολυετής διαδικασία. Δεν μπορούμε μέχρι τότε να επιτρέψουμε τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης της πανάκριβης μεταφοράς σε άλλους δήμους (όταν τα δέχονται) που ουσιαστικά αποτελεί κίνητρο παράνομων νυκτερινών απορρίψεων σε ρέματα και χείμαρρους με τελική κατάληξη τις κολυμβητικές μας παραλίες.

Το έργο χρειάζεται, η χωροθέτησή του είναι εύλογη : προτείνεται να γίνει στην πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας που αντιστοιχεί σε 60% και πλέον της παραγωγής βοθρολυμάτων, σε οικόπεδο μεγάλο και επαρκές, με δεσμευτικές προδιαγραφές ότι θα είναι απολύτως κλειστού τύπου και μόνο προεπεξεργασίας.

Η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει τη μάχη της ήρεμης και πλήρους πληροφόρησης για όσο χρειαστεί και να προχωρήσει στην ψήφιση και την εκτέλεση του έργου. Εναπόκειται και στις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις να δείξουν ότι νοιάζονται για την επίλυση προβλημάτων και όχι για αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Στις δημοκρατίες για την λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων ευθύνη έχουμε όλοι, όχι μόνο η εκάστοτε πλειοψηφία.