Μια εκδήλωση…χρήσιμη για το περιβάλλον!

ΑΣ.Τ.Ο. Επικοινωνούμε- Οικολογική Κίνηση Πάτρας
«Μια εκδήλωση…χρήσιμη για το περιβάλλον!»
ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ για το Περιβάλλον ήταν ο τίτλος της εσπερίδας που διοργάνωσαν το προηγούμενο Σάββατο ο Α.Σ.Τ.Ο. και η ΟΙΚΙΠΑ.
Πλήθος από συμπολίτες συμμετείχαν στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση που είχε σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε «πράσινες» πρακτικές που οφείλουμε να εντάξουμε στη καθημερινότητα μας, ώστε η συμμετοχή μας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος να είναι η ελάχιστη δυνατή.
Σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων μας όπως αναφέρθηκε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος φυσικός, κομβικό σημείο είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ-ΜΕΙΩΣΗ των σκουπιδιών που παράγουμε αποφεύγοντας τα υλικά μιας χρήσης και η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ άλλων όπως είναι οι τσάντες μεταφοράς ή παλιά ρούχα που μπορούμε να προωθούμε σε κοινωνικές δομές. Κεντρικό ρόλο όπως τονίστηκε παίζει η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ συσκευασιών με τα τωρινά ποσοστά να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ έγιναν διευκρινήσεις για τα υλικά που πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους και σε άλλα ρεύματα ανακύκλωσης.
Έγινε επίσης αναφορά στην ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των οργανικών από τον Θωμά Κουτρούμπα βιολόγο, που μειώνει δραστικά τον όγκο των σκουπιδιών, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την υλοποίηση της, είτε στον κήπο ή ακόμα στο μπαλκόνι του σπιτιού μας, με παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ για τα φυτά μας.
Σε ένα δεύτερο κύκλο, αναλύθηκε η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μας από τη Dr Μάγδα Σουπιώνη χημικό ως πρώτη προτεραιότητα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών αλλά και των οικονομικών κάθε νοικοκυριού. Αναφέρθηκαν «έξυπνες λύσεις» για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και οδηγίες για τη «σωστή» χρήση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών μας συσκευών και των κλιματιστικών.
Εισήγηση για την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη παρουσίασε ο Γιώργος Κανέλλης καθηγητής Αγγλικών, όπου αναφέρθηκαν τα υπάρχοντα προβλήματα και η προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται σε πεζούς και ποδηλάτες. Η επιλογή του προαστιακού και των μέσων μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι πολίτες έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις- ευθύνες όταν διπλοπαρκάρουν ή καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια κλπ)
Βασικό ζήτημα αναδείχθηκε επίσης η φροντίδα και επέκταση του πρασίνου μέσα στην πόλη με εισηγητή το Γιάννη Κανελλόπουλο λογιστή. Όπως τονίστηκε τα δένδρα λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και απελευθέρωσης οξυγόνου. Οι πολίτες πρέπει και εδώ να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο με φυτεύσεις νέων δένδρων στο χώρο και τη γειτονιά τους και ακόμα με την φροντίδα των υπαρχόντων που πολλές φορές κινδυνεύουν από αυθαίρετες ή έκνομες παρεμβάσεις.
Τέλος η Άννα Ροδίτη μέλος του Α.Σ.Τ.Ο. ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ομάδας η οποία θα ασχολείται με δράσεις καθαριότητας και αισθητικών παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, με την πρώτη συνάντηση να γίνεται την Κυριακή 1/12 στις 6 το απόγευμα στο χώρο του συλλόγου, Σαχτούρη 65.
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες ότι πέρα από την ανάγκη αλλαγής των κεντρικών πολιτικών, η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τον προσανατολισμό σε «οικολογικές» πρακτικές, είναι κομβικός παράγοντας για ένα βιώσιμο μέλλον.