Μάχη για να σωθούν τα αμφίβια στο Πλατανοδάσος

Μεγάλη μάχη έδωσαν μέλη της ΟΙΚΙΠΑ, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, μάχη που συνεχίζεται και τον Απρίλιο, με στόχο την διάσωση των αμφιβίων που αυτή την εποχή αναπαράγονται σε νερόλακκους που σχηματίστηκαν από τις βροχές στο Πλατανοδάσος του Καστελοκάμπου. Ο χώρος αυτός, ένα φυσικό παραθαλάσσιο άλσος που περιλαμβάνει και χαλικόστρωτη παραλία, προοριζόταν για οικόπεδο εργατικών κατοικιών, έχει όμως δοθεί στο Δήμο Πατρέων, ο οποίος προβαίνει σε εργασίες για τη διαμόρφωσή του σε πάρκο.
Οι εργασίες έγιναν, αντίθετα με παλαιότερες έγγραφες υποδείξεις της ΟΙΚΙΠΑ, στηριζόμενες στον προστατευόμενο χαρακτήρα του χώρου, και με χρήση βαριών μηχανημάτων. Κατά τη διαμόρφωση τμήματος του χώρου σε πάρκινγκ, μέλη της ΟΙΚΙΠΑ που παρακολουθούν την άγρια ζωή της περιοχής, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την σηματοδότηση του πολύτιμου για τα αμφίβια υγρού τμήματος, εξήγησαν και στον ίδιο το Δήμαρχο Πελετίδη, σε συνάντηση τους επί τόπου, τη σημασία του χώρου για αυτά, αποσπώντας και την υπόσχεσή του ότι «θα σώσουμε τα ζώα».
Η ΟΙΚΙΠΑ προχώρησε σε έγγραφες προτάσεις προς το Δήμο, που βασίζονται στην προστατευτική για τα αμφίβια νομοθεσία ελληνική και ευρωπαϊκή. Οι προτάσεις ήταν οι παρακάτω:
Να διατηρηθούν οπωσδήποτε οι νερόλακκοι, να περιφραγεί το ευαίσθητο τμήμα, να μη κινούνται οχήματα εντός του πλατανοδάσους, να αποκλειστεί η πρόσβαση στο υγρό τμήμα και την παραλία κατά τους μήνες Φεβρουάριο ως και Μάιο, να προσεχτεί τυχόν φωτισμός.
Τονίσαμε για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει να συνδυαστεί η χρήση του χώρου αυτού για ήπια αναψυχή, με παράλληλη διατήρηση των ευαίσθητων μορφών ζωής που φιλοξενεί, των αμφιβίων και των ερπετών, όπως επιβάλλει εξάλλου η περιβαλλοντική νομοθεσία.