Λευκοτσικνιάδες, ασημόγλαροικαι πετρίτες θύματα ασυνείδητων λαθροκυνηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος έχει ανακηρυχθεί από το 2001 μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενώ και οι δύο λιμνοθάλασσες στις οποίες βρέθηκαν τα πυροβολημένα πουλιά, βρίσκονται εντός της ζώνης Α’ (Περιοχή Προστασίας της Φύσης) του Εθνικού Πάρκου. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται το κυνήγι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο λευκοτσικνιά, αποτελεί είδος χαρακτηρισμού για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Εθνικού Πάρκου και περιλαμβάνεται στην Οδηγία για τα πουλιά (2009/147/ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας σημειωθεί ότι ούτε ο λευκοτσικνιάς ούτε ο ασημόγλαρος αποτελούν θηρεύσιμα είδη, που σημαίνει ότι πυροβολήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την «εξάσκηση».

Για το θέμα της λαθροθηρίας ο πρόεδρος του φορέα με αφορμή και άλλα κρούσματα λαθροθηρίας, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς το Δασαρχείο Πάτρών, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και το Αστυνομικό Τμήμα Κ. Αχαΐας.
Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες μέρες η παρατήρηση πουλιών τραυματισμένων από σκάγια ασυνείδητων κυνηγών αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα παρατηρηθέντα πουλιά δεν αποτελούν θηρεύσιμα είδη, γεγονός που αποδεικνύει τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που κινδυνεύει να πάρει η παράνομη θήρα στην κατά τα άλλα Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Α) του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και μάλιστα εκτός κυνηγετικής περιόδου.
Τρεις (3) λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta), ένας (1) ασημόγλαρος (Larus michahellis) κι ένας (1) πετρίτης (Falco peregrinus), είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της «εξάσκησης» των κυνηγών. Ο λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) αποτελεί είδος χαρακτηρισμού για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Εθνικού Πάρκου και μαζί με τον πετρίτη (Falco peregrinus) περιλαμβάνονται στην Οδηγία για τα πουλιά (2009/147/ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και η ανάγκη διατήρησής του απαιτεί συλλογική προσπάθεια και κατανόηση των απαιτήσεων που προκύπτουν από μια τέτοια προσπάθεια. Παρακαλούμε για τη δική σας κινητοποίηση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της περιοχής όχι μόνο σε Εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Καραβάς