Κεραίες και διάχυτη ακτινοβολία


tf100Δύο πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν το θέμα της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κυρίως αλλά και άλλων κεραιών εκπομπής σήματος στις κατοικημένες περιοχές. Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για την κεραία του Κομβικού Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας στο Δ.Δ. Αλισσού (δίπλα στην εθνική οδό) και η αναγγελία μετρήσεων για την ακτινοβολία στην Πάτρα.

Τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Πάτρα, σε περίπου 20 βασικούς δρόμους, πραγματοποίησε με κινητό σταθμό μέτρησης το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το χρονικό διάστημα 10-11 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού πεδίου είναι από δεκάδες έως και χιλιάδες φορές χαμηλότερη των αυστηρότερων ορίων ασφαλείας που ορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία (60% των ορίων της Ε.Ε.). Αναλυτικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://hermes.physics.auth.gr/gr/mobile/patra

Οι επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο υποστήριξαν τη θέση ότι δεν υπάρχει εκπομπή επικίνδυνης για την δημόσια υγεία ακτινοβολίας από τον κομβικό Σταθμό Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας στο Δ.Δ. Αλισσού.  Είναι γνωστό όμως ότι παρά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, άλλες έρευνες  πιθανολογούν ότι ή επί  μακρόν έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει κατά ένα ποσοστό τον στατιστικό κίνδυνο πρόκλησης παθολογικών καταστάσεων.

Επιβάλλεται επομένως να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια όσον αφορά τις θέσεις κεραιών – πηγών ηλεκτρονικής ακτινοβολίας αλλά και η  δημιουργία από την πολιτεία ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος κανόνων για την χωροθέτησή τους στις κατοικημένες περιοχές, ώστε ούτε ανυποψίαστο το κοινό να εκτίθεται σε κινδύνους ούτε υπερβολές, εικαζόμενοι κίνδυνοι και απόλυτες αντιδράσεις να επικρατούν.

Μέχρι τότε ας έχουμε υπόψη ότι το (αγαπημένο μας) κινητό αποτελεί στα σίγουρα μεγαλύτερη πηγή πιθανού κινδύνου από την οποιαδήποτε κεραία, δεδομένου ότι η απόσταση που το χωρίζει από το κεφάλι μας είναι ελάχιστη. Λελογισμένη χρήση του λοιπόν και χρήση Bluetooth ή hands – free είναι το καλύτερο προληπτικό  μέτρο.

Γ. Κανέλλης