Θέσεις της ΟΙΚΙΠΑ για την ορθή κλάδευση των αστικών δέντρων.

Η ΟΙΚΙΠΑ έστειλε στο Δήμο της Πάτρας τις παρακάτω θέσεις της σχετικά με το θέμα της ορθής κλάδευσης των δέντρων της πόλης, ένα θέμα που ευαισθητοποιεί πολλούς συμπολίτες, και σωστά.

 

ΠΡΟΣ :     Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Ν. Ασπράγκαθο

ΚΟΙΝ:       Γρ. Δημάρχου κ. Κ. Πελετίδη

Εν όψει τη έναρξης της περιόδου των κλαδευτικών εργασιών στις δεντροστοιχίες, τα παρτέρια και τα πάρκα του Δήμου μας η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί αναγκαίο να υπενθυμίσει βασικές πάγιες προτάσεις της που προκύπτουν από την μακρά μας εμπειρία αλλά και τη γνώμη ειδικών επιστημόνων.

  1. Στόχοι του αστικού πρασίνου είναι η παροχή ήσκιου τους ζεστούς μήνες, η συγκράτηση σκόνης, η αισθητική βελτίωση της εικόνας του αστικού χώρου, η μείωση της επίπτωσης του θορύβου αλλά και η υποστήριξη της άγριας ζωής που επιβιώνει στην πόλη. Δεν πρέπει να λησμονείται η σημαντική λειτουργία των αστικών δέντρων ως χώρων φωλεοποίησης των πουλιών που έχουν προσαρμοστεί και ζουν στις πόλεις, πολλών σε αριθμό που περιλαμβάνουν ακόμη και σπάνια είδη.
  2. Η επέμβαση στην κόμη των δέντρων με ελαφρύ ή αυστηρό κλάδεμα οφείλει να υπακούει σε ΟΡΟΥΣ και να έχει ΟΡΙΑ:

Ο κυριότερος όρος είναι η λήψη υπόψη του είδους των δέντρων, ώστε δέντρα που δεν αντέχουν βαρύ κλάδεμα (πχ λεύκες, πεύκα) να μην υπόκεινται σε τέτοιο. Παρομοίως, δέντρα για τα οποία (όπως τα αρμυρίκια) είναι ανεκτό και ενδείκνυται μόνο ελαφρύ κλάδεμα και αφαίρεση παραφυάδων, είναι σφάλμα και λειτουργεί σε βάρος των στόχων που προαναφέραμε το να επιβάλλεται ολική αφαίρεση της κόμης, προκαλώντας έτσι εύλογες διαμαρτυρίες. Επισυνάπτουμε χαρακτηριστική φωτογραφία εσφαλμένου βαρέος κλαδέματος λεύκης (Τριών Ναυάρχων και Όθωνος Αμαλίας) που οδήγησε στην εγκατάσταση μυκήτων που καταστρέψουν το δέντρο.

 Το κυριότερο όριο είναι η έναρξη της εποχής της κυκλοφορίας των χυμών (τέλη Μαρτίου) που συμπίπτει και με την φωλεοποίηση των μικροπουλιών που έχουν σε σημαντικούς αριθμούς καταφέρει να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον.

Καλούμε τον Δήμο Πατρέων να προσέξει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών και να προχωρήσει προσεκτικότερα στο ζήτημα αυτό, δηλαδή:

(α) Να δίνει αυστηρές και σαφείς οδηγίες και να επιβάλλει κυρώσεις σε εργολάβους κλαδέματος που δεν σέβονται την ανάγκη διαφοροποίησης των αστικών δέντρων ανάλογα με το χαρακτήρα τους.

(β) Να ακούει τις παρατηρήσεις των πολιτών, ενημερώνοντας έγκαιρα και για την ανάγκη και τους λόγους του αυστηρού κλαδέματος δέντρων όπως οι ευκάλυπτοι, με ισχυρή αναβλαστική ικανότητα και τάση γιγαντισμού, που ορθά πρέπει να περιορίζεται.

(γ) Να προγραμματίζει τον τερματισμό της κλαδευτικής περιόδου μέχρι τις 20 Μαρτίου κάθε έτους ώστε η κλάδευση να μη συνεπάγεται και την καταστροφή των νέων φωλιών των μικροπουλιών.

Το κλάδεμα των δέντρων της πόλης θα αποδώσει θετικά μόνο αν προσέξουμε ΤΙ ΕΙΔΟΣ κλαδεύουμε, ΠΟΣΟ και ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ.