Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών

ΠΑΤΡΑ 10/4/2024

 

 

 

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

 

Τη σημασία των λεκανών απορροής και την ανάγκη σεβασμού τους, για τη διατήρηση σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των πολύτιμων υδάτων μας,  αλλά και τα προβλήματα υφαλμύρινσης στο υδατικό σύστημα του Λαρισσού ποταμού της Δ. Αχαΐας, αναδεικνύει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας σε εσπερίδα που διοργανώνει στα πλαίσια επετειακής εκδήλωσης λόγου, για τα 38 χρόνια από την ίδρυσή της (1986)

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 6.30 μμ στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τριών Ναυάρχων 40, στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

  1. Εισαγωγική ομιλία – τοποθέτηση μέλους της ΟΙΚΙΠΑ για την ανάγκη σύμφωνης, με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαχείρισης των λεκανών απορροής.

 

  1. Ομιλία του κ. Νικολάου Κατριβέση, Δρα Γεωλόγου, στελέχους της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Η διαχείριση των υδατικών πόρων μέσω των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών. Γενικά στοιχεία, τοπική εφαρμογή στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας»

 

  1. Ομιλία του κ. Νικολάου Δεπούντη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συντονιστή του έργου «Water IQ» με θέμα: «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της υδρογεωλογικής έρευνας και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υφαλμύρινσης στο υπόγειο υδατικό σύστημα του Λαρισσού ποταμού της Δυτικής Αχαΐας»

 

Καλούμε τους φίλους της ΟΙΚΙΠΑ και κάθε ενεργό πολίτη να παρευρεθεί. Η χώρα μας είναι ευνοημένη από πλευράς εσωτερικών υδάτων, τα οποία διατηρούνται γενικά σε καλή κατάσταση στην πλειοψηφία τους. Παραταύτα  η χώρα μας  είναι υπό παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποτυχία εφαρμογής της θεμελιώδους  ευρωπαϊκής  Οδηγίας για τα νερά.

Η ανάδειξη του θέματος στην κοινωνία των πολιτών, με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης, συμβάλλει στην κατανόηση των προβλημάτων και τη διατήρηση των πολύτιμων εσωτερικών υδάτων μας σε καλή κατάσταση, με δεδομένη μάλιστα την αύξηση των ανησυχιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.