ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

TF5 1

Με επιτυχία διεξήχθη στην Αθήνα ( Μέγαρο Μουσικής, 23-26 Απριλίου) το διεθνές συνέδριο  «Transport Research Arena – TRA 2012» . Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση  καινοτόμων ιδεών και λύσεων για πιο ασφαλείς, «έξυπνες» και οικολογικές μετακινήσεις στην Ευρώπη.  Συνολικά  συμμετείχαν περισσότεροι από 1600 σύνεδροι  από τον επιστημονικό  και κατασκευαστικό κλάδο καθώς επίσης και εκπρόσωποι  46 φορέων από Ελλάδα και Ευρώπη. 

Το Συνέδριο κάλυψε, όλα τα επιφανειακά μέσα μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές και πλωτές μεταφορές) αλλά και τους τρόπους που αυτά συνδέονται μεταξύ τους καθώς και τον σχεδιασμό των αστικών μεταφορών και την κινητικότητα. Προσεγγίστηκαν τα ακόλουθα θεματικά πεδία:


– πολιτική και διακυβέρνηση στις μεταφορές

– μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των συγκοινωνιακών υποδομών

– ασφάλεια μεταφορών

– σχεδιασμός και λειτουργία οχημάτων και σκαφών για όλα τα μέσα

– περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα συστήματα μεταφορών

– συμπληρωματικότητα των μέσων μεταφοράς.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απονεμήθηκαν βραβεία, σε 6 κορυφαίους νέους φοιτητές από χώρες της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας στις μεταφορές.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την έρευνα, την τεχνολογία και τις επιστήμες  Maire Geoghegan-Quinn, τα πορίσματα του συνεδρίου θα συμβάλουν στη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα αυτό.

 

Περιμένοντας με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θέλουμε απλά να παρατηρήσουμε ότι πραγματοποιήθηκε σε μια πόλη (Αθήνα)  που δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα για βιώσιμες μετακινήσεις. Για να μην μιλήσουμε για την δική μας Πάτρα όπου πέρα από την άναρχη κυριαρχία του ΙΧ, ουδέν άλλο. Μοναδική όαση η επέκταση των πεζόδρομων…