Εαρινή απόδραση στη Δίβρη

D3Άνοιξη, και η σκέψη για μια κοντινή απόδραση στη φύση μάς φέρνει στη Λάμπεια (Δίβρη). Αλλαγή ώρας, αλλαγή διάθεσης και το ημερολόγιο γράφει Κυριακή 26 του Μάρτη. Καιρός τέλειος για την εποχή και η ΟΙΚΟΠΑΡΕΑ μας ξεκινά για το κοντινό οδοιπορικό της. Ανηφορίζοντας την «111» βλέπουμε μεν το υπόλοιπο του χιονιού στις κορυφές των βουνών, αλλά στους πρόποδες το φρέσκο χιόνι προκαλεί το μάτι και ειδοποιεί για τον ερχομό της ωραιότερης εποχής του χρόνου.

Λίγα χιλιόμετρα από το ξεκίνημά μας βρισκόμαστε να περνάμε δίπλα από το νέο φράγμα Πείρου-Παραπείρου, που υπομονετικά περιμένει αυτόν που θα πατήσει το «κουμπί», για να ξεκινήσει η λειτουργία του. Ανηφόρα, στροφές, σκληρό απομονωμένο τοπίο, λίγα χωριά και στο βάθος η Δίβρη με τους παραδοσιακούς μαχαλάδες να κατρακυλάει στο βουνό δίπλα σε τρεχούμενα νερά ή τραχιά βράχια. Μοιάζει σαν να είναι πολλά μικρά χωριά μαζί (έχει 6-7 μαχαλάδες). Πράσινο και βράχια κάνουν συναγωνισμό για το ποιος θα σταθεί στον κατήφορό τους. Έτσι έχουν στήσει και τα σπιτικά τους οι ντόπιοι.

Το ελατοδάσος στο βάθος μάς περιμένει. Στην πρώτη στάση μας στην κατηφορική Άνω Μονή μάς περιμένει ο Κώστας Παναγούλης, εκπρόσωπος της δραστήριας ΚΟΙΝΣΕΠ «Eco Δίβρης», όπου μας ενημερώνει για τις δράσεις της, που στόχο έχουν την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στα δύο πανέμορφα μοναστήρια που συναντήσαμε (Άνω και Κάτω Μονή) τόσο η θέση τους όσο και ο αγιογραφικός τους διάκοσμος τόνωσαν ιδιαίτερα την αισθητική μας.

Βρισκόμαστε στο ελατοδάσος και θα πρέπει να περάσουμε ένα μονοπάτι, για να βρεθούμε στο χωριό. Μας προέκυψε λίγο δύσκολο, γιατί μικρές πέτρες που κατρακυλούν ή κόβονται δεν ήταν χωμένες με αποτέλεσμα να δυσκολέψει αρκετούς από εμάς. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και βγήκαμε σε μαχαλά με θέα. Μπροστά μας το μοναδικό μουσείο Περιβάλλοντος στο αρχοντικό Πετραλιά. Σε λίγες μέρες γίνονται τα εγκαίνια. Πραγματικά πολύ καλή αναφορά στη ντόπια πανίδα και στη δράση της γνωστής οικογένειας στην περιοχή. 

 Έχει φτάσει μεσημέρι και φυσικά η βραστή γίδα και τα σχετικά μάς περιμένουν στην ταβέρνα του χωριού. Φαγητό, χορός και προπαντός η καλή διάθεση είναι η αποσκευή της επιστροφής μας. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ και ευχόμαστε γρήγορα και σε άλλες αποδράσεις.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Α. Τ.