Δράση παρατήρησης πουλιών από την ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα 5-2-2013

Επιτυχής η περιβαλλοντική δράση παρατήρησης πουλιών από την ΟΙΚΙΠΑ

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρατήρηση πουλιών (birdwatching) στους υγροτόπους της Στροφυλιάς την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας. Η περιβαλλοντική δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων και με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Αν και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερο αγαπητό χόμπι, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες από συγκεκριμένους φορείς όπως και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με συντονιστή τον περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμάση ώστε να διαδοθεί η παρατήρηση πουλιών (birdwatching) ως μια από τις ανερχόμενες οικοτουριστικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Οι φίλοι της φύσης που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην δράση στείλανε το περιβαλλοντικό τους μήνυμα από τον υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Αν και ο αέρας δεν ήταν σύμμαχος με την βοήθεια εποπτικών μέσω (τηλεσκόπια, κιάλια, ψηφιακές μηχανές, τηλεφακούς) οι birdwatchers μάθαιναν πληροφορίες για τον φτερωτό κόσμο και την προστατευόμενη περιοχή.

Το παράκτιο μεσογειακό πευκοδάσος της Στροφυλιάς με τους υγροτόπους της Δυτικής Αχαΐας (λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, Καλογριάς, έλος Λάμιας κτλ) καθώς και όλο το σύμπλεγμα του εθνικού πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς ενδείκνυται απόλυτα για birdwatching μιας και η ποικιλομορφία των βιοτόπων της, η πλούσια ορνιθοπανίδα με τα σπάνια είδη πουλιών αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό για παρατήρηση.

Η περιβαλλοντική δράση ολοκληρώθηκε με πεζοπορία, επίσκεψη στο διβάρι της λιμνοθάλασσας Προκόπου και στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής ακρόπολης του Τείχους Δυμαίων απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα της λιμνοθάλασσας.

Στη δράση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και η Διευθύντρια του Φορέα Γεωργία Καραμπέρου, ο πρώην Πρόεδρος του Φορέα Δημήτρης Κατσαρός, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου.