Δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Ημερίδα παρουσίασης των δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στην «Αγορά Αργύρη» από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)

 

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΙΚΙΠΑ το μέλος της Γιώργος Κανέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία με τον (πρώην) φορέα διαχείρισης και νυν τοπική μονάδα, για τα θέματα φύλαξης και προστασίας του Εθνικού Πάρκου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή αντίσταση σε λαθεμένες αποφάσεις, όπως αυτή για την διεξαγωγή αγώνων σκι στη λίμνη του Καϊάφα, αλλά και στην καταστροφική-για την πανίδα-υλοποίηση του προγράμματος «ΑΝΤΙΝΕΡΟ» στην ίδια  περιοχή, από τις δασικές υπηρεσίες της Ηλείας.

 

Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν+7 πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 452.000€, όπως ανέφερε στην έναρξη της ημερίδας η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δρ. Δασολόγος Γεωργία Καραμπέρου. Η κ. Καραμπέρου έκανε μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση και το ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς και στο ιστορικό της περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής από την ψήφιση του νόμου 1650/86 μέχρι τον ιδρυτικό νόμο του ΟΦΥΠΕΚΑ 4685/2020 και παρουσίασε επιγραμματικά τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος.

 

Η γεωπόνος M.Sc κ. Χρυσαυγή Ρέπα, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Φίλοι Εθνικών Πάρκων» παρουσίασε τα αποτελέσματα της δράσης «Παρακολούθηση αναπαραγόμενων ειδών ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς». Η ομάδα εργασίας παρακολούθησε 26 είδη πουλιών που αναπαράγονται στο Εθνικό Πάρκο, καταγράφοντας την πληθυσμιακή τους εξέλιξη, αλλά και τις απειλές που υφίστανται.

 

Από τα 26 είδη τα 13 παρουσιάζουν μείωση στους πληθυσμούς τους, σε 7 είδη ο πληθυσμός τους  παραμένει σταθερός, σε 1 είδος παρουσιάζεται αύξηση (ποταμογλάρονο), ενώ για 5 είδη δεν τεκμηριώθηκε η αναπαραγωγική διαδικασία (Γερογλάρονο, Βαλτόπαπια, Μικροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας και Πετρίτης)

 

Από τα παραπάνω συνοπτικά αποτελέσματα της παρακολούθησης των αναπαραγόμενων ειδών, γίνεται φανερή η ανάγκη προστασίας των πληθυσμών, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται με πολύ μικρό αριθμό ζευγαριών. Όπως η Πρασινοκέφαλη πάπια (1-2 ζευγάρια), ο Ήταυρος (1-2 ζευγάρια), ο Φιδαετός (1 ζευγάρι),  η Γερακίνα (2 ζευγάρια) ο Καλαμόκιρκος (1 ζευγάρι), και ο Μπούφος (1 ζευγάρι).

 

Αναφερόμενη στις απειλές που δέχονται οι αναπαραγόμενοι πληθυσμοί, αλλά και γενικότερα η ορνιθοπανίδα της περιοχής, η κ. Ρέπα ανέφερε τη λαθροθηρία, τις εντατικές καλλιέργειες, τη βόσκηση, την ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων ιδιαίτερα στις θίνες, τις προσχώσεις στη Λ/Θ Κοτυχίου, τη μείωση των υγρών λιβαδιών, τους (ανορθολογικούς) καθαρισμούς ποταμών και τέλος την έλλειψη διαχείρισης του σημαντικού βιοτόπου των Αλυκών στα Λεχαινά.

 

Καταλήγοντας με τις προτάσεις της ομάδας  έργου, η κ. Ρέπα αναφέρθηκε στην ανάγκη ανύψωσης της νησίδας του Κοτυχίου, στη λήψη μέτρων διαχείρισης του καλαμιώνα στον Πρόκοπο και στο κανάλι «Κέντρος», συστηματικότερη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανάθεση της διαχείρισης των Αλυκών Λεχαινών στην τοπική μονάδα.

 

Επόμενος εισηγητής ήταν ο αρχιτέκτονας-πολιτικός μηχανικός M.Sc κ. Σωκράτης Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Αρχιτεκτονική της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς».

 

Με βάση τη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε, προτείνονται:

 

  • Η δημιουργία νέου οικοτουριστικού κέντρου (στη θέση των παλαιών ξύλινων οικίσκων)
  • Η κατασκευή 4 πύργων παρατήρησης
  • Η δημιουργία μονοπατιών (με διαδρομές στο έδαφος και στους υγροτόπους και ράμπες στα σημεία παρατήρησης) και
  • Η δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων

 

Η δημιουργία της υποδομής για την κίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Εθνικό Πάρκο θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του και θα δώσει την ευκαιρία στους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ να χαρούν τις φυσικές του ομορφιές και την επαφή με τη φύση.

 

Τελευταία εισηγήτρια ήταν η Περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του ΕΚΒΥ κ. Μαρία Κατσακιώρη, η οποία αναφέρθηκε τόσο στη δημιουργία του νέου Κέντρου Πληροφόρησης στο Λάπα, που επιμελήθηκε το ΕΚΒΥ, όσο και στη «Δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών υλικών για επιλεγμένες προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου: Το οροπέδιο της Φολόης και το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου».

 

Τα δύο καινοτόμα εκπαιδευτικά υλικά, για Φολόη και Κοτύχι-Στροφυλιά-Κυπαρισσιακό κόλπο,  που είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης των νομών Αχαΐας και Ηλείας, περιέχουν 20 φύλλα εργασίας το καθένα  με πάνω από 100 δραστηριότητες, που μπορούν να υλοποιηθούν στην τάξη, αλλά και στο πεδίο, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν το προστατευταίο αντικείμενο των δύο περιοχών.

 

Το παιδαγωγικό αυτό υλικό παρουσιάστηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στους εκπαιδευτικούς της Αχαΐας, ενώ το ίδιο έγινε την προηγούμενη μέρα και στην Ηλεία με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών των δύο νομών.

 

Θωμάς Κουτρούμπας