Διεθνή ημερίδα οργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Πάτρα     4/12/2012

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η διεθνής ημερίδα που οργάνωσε την Δευτέρα το απόγευμα  η Οικολογική Κίνηση Πάτρας στο ξενοδοχείο Αστήρ με θέμα: «Εθελοντισμός και Διατροφή στην Ευρώπη της Κρίσης». 

Από τη μεριά των διοργανωτών, αναλύθηκαν οι αξίες του εθελοντισμού και οι θετικές συνέπειες που υπάρχουν τόσο για τους ίδιους τους εθελοντές, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης παρουσιάστηκαν  οι στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος  FOODPRINT.EU ( το διατροφικό αποτύπωμα της Ευρώπης)  που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη  της διατροφής ως σημαντικού συστατικού της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμού 

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η αντιδημάρχος εθελοντισμού κ.Ανδρικοπούλου και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα κ. Μασσαράς παρουσίασαν τις δράσεις του Δήμου για την διατροφική ενίσχυση των απόρων συμπολιτών και μεταναστών αλλά και τη μεγάλη συμβολή της εκκλησίας και άλλων ΜΚΟ της πόλης στον τομέα αυτό.

Σημαντική ήταν επίσης η εισήγηση που αφορούσε τη διανομή αρτοσκευασμάτων σε μετανάστες από την εθελόντρια του ΕΕΣ, κ.Χυτήρη.

Τέλος παρουσιάστηκαν δράσεις σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των πολιτών, από εκπροσώπους της Ισπανίας, της Εσθονίας και Φιλανδίας. Κοινός παρανομαστής αυτής της διεθνούς εμπειρίας είναι το γενικευμένο πρόβλημα ακόμα και σε πλούσιες χώρες ( Φινλανδία), καθώς επίσης η συμβολή της εκκλησίας σε κάθε κράτος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά το κλείσιμο των παρουσιάσεων, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση

Με αυτή την εκδήλωση ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη των ξένων εταίρων στην Πάτρα,  που έγινε στα πλαίσια αυτού του προγράμματος  (συμμετέχουν  η ΟΙΚΙΠΑ και 8 άλλες ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη). 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους  οι φιλοξενούμενοι, εκτός από τις συναντήσεις εργασίας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν  το Δημαρχείο όπου έδωσαν και συνέντευξη τύπου, το μουσείο και άλλα αξιοθέατα της πόλης. 

Σημαντική επίσης ήταν η εμπειρία που βίωσαν  με τη  επίσκεψη τους σε  ένα λιοστάσι και ελαιοτριβείο για να γνωρίσουν όλη  τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου, αλλά και η γευσιγνωσία  με σπιτίσια φαγητά που ετοίμασαν τα μέλη της κίνησης.