Δασαρχείο Πατρών: Κηρυγμένη αναδασωτέα από το 2003, η περιοχή της Βαλόστανης.

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ

 Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού σε σχέση με το θέμα της Βαλόστανης, περιοχής περί τα 200 στρέμματα, που βρίσκεται σε επαφή με τη γνωστή περιοχή των «Σαμαρέικων».

Το Δασαρχείο Πατρών έστειλε στην ΟΙΚΙΠΑ και στον Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης ΔΕΠΙΝ κ. Δημ. Κατσαρό, καθώς και στις υπ’ αυτόν αρμόδιες υπηρεσίες, ένα έγγραφο, με το οποίο περιγράφει ξεκάθαρα τις ενέργειές του, και ειδικότερα του υπ’ αυτό Δασονομείου Κ. Αχαΐας, για τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα της έναντι εκείνων που, με κάλυψη του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης επιχειρούν να της αλλάξουν χρήση σε αγρό και  αποσαφηνίζει ότι τη νομική βάση του δασικού του χαρακτήρα.

Ειδικότερα το έγγραφο (το παραθέτουμε σε pdf ολόκληρο) ξεκαθαρίζει ότι:

  1. Ότι από 15 Ιουνίου το Δασονομείο Κ. Αχαΐας έχει υποβάλλει πρωτόκολλο μήνυσης κατά τριών κατοίκων Ν. Μανωλάδας καθώς και κατά του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, ο οποίος τους «ενοικίασε» 60 στρέμματα.

 

  1. Ότι τα 201,23 στρέμματα εκχερσωμένης γης που είναι γνωστά με το όνομα «Βαλόστανη» έχουν με την 601/21-12-2003 απόφαση του Γεν. Διευθυντή της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας χαρακτηριστεί ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ.

 

  1. Ότι η περιοχή διοικητικά ανήκει στο Μετόχι Δήμου Δ. Αχαΐας και όχι στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης.

 

Με βάση τα παραπάνω και  με δεδομένο ότι το έγγραφο απευθύνεται στην ΟΙΚΙΠΑ και στην Αποκεντρωμένη ΔΕΠΙΝ, το κοινοποιήσαμε και στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  (ΟΦΥΠΕΚΑ) και στην τοπική του Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου και στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας. Ζητήσαμε ο ΟΦΥΠΕΚΑ να ασκήσει και τη δική του πίεση ως απολύτως αρμόδιος για την οριστικά νόμιμη έκβαση του θέματος.

Θεωρούμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, αν δεν το έχει ήδη πράξει, πρέπει να προβεί σε σαφείς και μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση ενέργειες ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΝΤΩΝ, περιλαμβανομένου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, για την έγκαιρη, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του εδάφους, αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος της Βαλόστανης: αναδασωτέα έκταση και τίποτε άλλο.

Είναι ανεπίτρεπτο να δημιουργηθεί από παραλείψεις μια κατάσταση τύπου «Σαμαρέικων»!